Разразилата се в понеделник срещу вторник буря в София показа

...
Разразилата се в понеделник срещу вторник буря в София показа
Коментари Харесай

Прелелите в бурята реки са най-обгрижваните в София

Разразилата се в понеделник против вторник стихия в София сподели за следващ път сериозното противоречие сред докладите на Столичната община и действителността. След излелите се сред 50 и 60 л/кв.м вода над София най-сериозни последствия провокираха две реки, за които от " Московска " 33 до неотдавна твърдяха, че към този момент са добре готови за проливни дъждове. Перловска река излезе от коритото си в региона на Военна академия, заля бул. " Христо и Евлоги Георгиеви " и затвори придвижването по него. Образува се еднометрова приливна вълна, която блокира коли и проникна в мазетата на околни здания. Булевардът замязя на езеро, в което плуваха контейнери за отпадък, МПС-та и други  

Сходна бе обстановката и с Владайска река, която излезе от коритото си в " Орландовци " и кв. " Бенковски ", и бе покрай това да прелее и по бул. " Сливница ". Кметът Йорданка Фандъкова омаловажи ситуацията, като заяви, че преливането е било " за малко " и че след няколко часа и двете реки са се върнали на местата си.

Всъщност от публични документи на Столична община и от скорошни изяви на Фандъкова се вижда, че Перловска и Владайска река към този момент трябваше да са изцяло подготвени да посрещнат капризите на природата и че при тях драми като тази от понеделник вечер не трябваше да се получават.

По подигравка на ориста единствено преди 2 седмици Фандъкова извърши инспекция на положението на реките на територията на Столична община и описа каква добра организация са основали подчинените й. Тя заяви, че упоменатите две реки, дружно с още осем в София, сега се почиствали за да не основават проблеми при по-силни дъждове. Фандъкова акцентира особено на предварителната защита, като проведе инспекцията точно по поречието на река Владайска. На място кметът заяви, че през 2020 година общината е планувала да почисти 45 км речни корита, от които 21 км към този момент били почистени. " Коритото на река Владайска от Сточна гара до кръстовището на бул. " Възкресение " и бул. " Иван Гешов " е готово (Всъщност там беше една от сериозните точки - б.р.). Остават още да се довършат още 600 м, за което наблюдават екипите на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита ", пресметна тя.

В началото на април Столичната община разгласи на уеб страницата си, че стартира разчистване на речните корита на територията й в осъществяване на Годишната планова стратегия за 2020 година " С приоритет се прави почистването на водостоците на " Софийски околовръстен път " - Южна дъга. Предстои да се почистят от битови боклуци бермите и скатовете на реките в Централната градска част, Владайска и Перловска, и секторите за целогодишна поддръжка. Ще се обезпечи проводимостта в секторите, които могат да основат предпоставки за сериозни или спешни обстановки ", написа в анонса.

От оповестения график за поддръжка на коритата се вижда, че точно секторите, в които водата преля, към този момент се водят почистени и готови. По документи е обработен 850-метров сектор от Перловска река от ул. " Фритьоф Нансен " до ул. " Граф Игнатиев ", а оттова до ул. " Шипка ", където в действителност реката излезе от коритото си. В документа написа още, че до края на април би трябвало да е готово и трасето от " Шипка " до бул. " Мадрид ".  За Владайска се споделя, че по нея към този момент е обезопасен секторът от бул. " Ив. Е. Гешов " през бул. " Сливница ", " Лъвов мост ", " Сточна гара " и така нататък  

Точно преди година Фандъкова анонсира, че за идващия интервал София е заделила 3 млн. лева.за разчистване на речни корита и предварителна защита на наводнения. 1.6 млн. от тях са от бюджета на общината, а останалите средства се дават от междуведомствена комисия. " Тази година сме заложили почистването на общо 105 километра за цялата територия на Столичната община ", даде да се разбере Фандъкова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР