"Разработваме пилотен проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, с

...
"Разработваме пилотен проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, с
Коментари Харесай

Министерството на туризма ще подпомогне екскурзоводите с пилотен проект за 3 млн. лева

"Разработваме пилотен план по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “, с който да подпомогнем екскурзоводите. По европейския фонд ще бъдат заделени към 3 млн. лв., които целево ще бъдат ориентирани за финансови обезщетения за лицензирани екскурзоводи. По данни на Министерството на туризма това са към 1500 индивида. " Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представителите на Асоциацията на екскурзоводите в България, Съюза на екскурзоводите в България и Югоизточния съюз на екскурзоводите „ Ваня Райкова “ – Бургас. В срещата взе участие и заместник-министърът на стопанската система Стамен Янев.

Предстои в идващите дни да бъдат конкретизирани методите за разпределяне на финансирането и критериите за присъединяване, осведоми още Николова. Тя добави, че след разписване на всички условия и утвърждение на плана от ръководещия орган на оперативната стратегия, цялостната информация ще бъде качена на формалната страница на министерството. "Ще се работи оптимално бързо и чакаме в къси периоди да стартира реализацията на плана ", увери вицепремиерът.

Ресорният министър благодари за разбирането и бързата реакция на Министерството на стопанската система и Министерството на финансите, посредством които се осъществя и тази пилотна самодейност. Тя акцентира още веднъж потребността от финансиране за екскурзоводите, освен тъй като бранш "Туризъм " е най-засегнатият от пандемията, породена от COVID-19, a и защото те не попадат в обсега на част от ограниченията, които бяха въведени за поддръжка на бранша.

Представителите на сектора благодариха за положените старания, както и за съответната реакция в намиране на работещо решение на проблемите на екскурзоводите.

Само преди два дни те оповестиха, че се готвят за протестни дейности от 1 септември.

Председателят на Съюза на екскурзоводите в България Христина Неделчева заяви, че от сектора упорстват за по една работна заплата за всеки от шестте месеца на изключителната епидемиологична конюнктура, като осигуровките да бъдат за сметка на страната. Сред настояванията са и на записаните в бюрата по труда да им бъде увеличено правото на паричното обезщетение, а на тези, на които завършва правото паричното обезщетение, да се удължи изплащането.

Неделчева уточни, че на срещи със обществения министър Деница Сачева са били показани тези претенции на сектора. По думите ѝ няма схващане от страна на Министерството на труда и обществената политика.

"Бизнесът се възползва от ограниченията против коронакризата, тъй като тези стратегии са създадени за работодателите, а ние сме наетите лица ", акцентира тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР