Разработили сме механизъм за енергийни компенсации и за тяхното финансиране

...
Разработили сме механизъм за енергийни компенсации и за тяхното финансиране
Коментари Харесай

Министър Алексиев: Разработили сме механизъм за енергийни компенсации и за тяхното финансиране

Разработили сме механизъм за енергийни обезщетения и за тяхното финансиране в план на закон за използване на европейския правилник за справяне с високите цени на силата. Това съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на превоза и известията Христо Алексиев на съвещание на Кризисния щаб по енергетика. Днес започва процесът на публично разискване за механизма по използване на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година, оповестиха от държавната осведомителна работа.
Проектът е съгласуван с нашата национална енергийна система и спецификите на българския пазар. С това продължаваме положителното и близко съдействие сред страна, синдикати и бизнес, вследствие на което постигнахме доста понижение на цената на природния газ, добави вицепремиерът Алексиев.

Предложеният механизъм е краткотраен, както и европейският правилник – планува се действието му да продължи до юли 2023 година Алексиев очерта два акцента в предлаганите промени. Първият е предвидимост на цената на тока, газа и електрическата енергия за битовите консуматори. Така семействата ще имат спокойствието, че ще могат да си разрешат осветяване и отопление и няма да им се постанова да сменят типа отопление в средата на отоплителния сезон, уточни вицепремиерът. Той акцентира, че се резервира действието на контролирания пазар на електрическа енергия за битовите консуматори.
Механизмът ще се финансира посредством солидарни вноски от всички производители на електрическа енергия. Ще бъдат облагани свръх облагите на производителите и със средствата, които постъпват, ще се изплащат обезщетения на тези, които се нуждаят от тях. Потребителите на ток, газ и парно, които имат публични функционалности – учебни заведения, детски градини и ясли, обществени домове и други, ще намерят поддръжка, с цел да продължа умерено да извършват функционалностите си, увери Алексиев.

Представителите на браншовите организации показаха, че приемането на подобен закон е неизбежно и належащо, само че в границите на полемиките би трябвало да се намерения за детайлите на предлагания механизъм, тъй че той да се ползва елементарно и транспарантно. Бизнесът приветства прозрачността при диалозите с страната за доставките на природен газ, което докара до доста понижаване на цената на синьото гориво. Те показаха убеденост, че и по въпроса за механизма за енергийни обезщетения, съдействието сред страна, бизнес и синдикати, ще докара до изгоди за участниците на пазара и потребителите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР