Разпускането на епидемичните мерки вече позволява известни волности, като това

...
Разпускането на епидемичните мерки вече позволява известни волности, като това
Коментари Харесай

Първият карнавал в света по време на Covid-19 ще е габровски

Разпускането на епидемиологичните ограничения към този момент разрешава известни волности, като това да отидеш в парка, на спектакъл навън или даже в мола (от понеделник), само че всеобщите прояви към момента са неразрешени. Но българският град, прочут като столица на хумора - Габрово, откри метод да се оправи с рестриктивните мерки и довечера ще организира своя обичаен карнавал даже в изискванията на ковид. 

Обяснимо, той ще бъде лишен от годишното охолно и всеобщо шествие, в което няколкометрови макети изобразяват или осмиват известни персони от шоубизнеса и политиката, а участниците и феновете са хиляди.

Карнавал обаче въпреки всичко ще има - и той ще бъде, доколкото ни е известно, първият в света в изискванията на ковид. Маскирани и нагласени, габровци ще показват карнавално въодушевление от тераси, балкони, прозорци и дворове. В 19 ч. формалната част ще стартира онлайн на   https://www.facebook.com/Carnival.Gabrovo/, а габровската музикална общественост също няма да остане безучастна. Джаз ще звучи от няколко тераси, присъединяване са декларирали диджеи, артисти, типичен и фолклорни реализатори – всеки от тях ще се постарае да направи карнавалната вечер на съседите си незабравима.

По улиците на града в три лъча - с цел да се спазят разпоредбите за изолираност - ще тръгнат три платформи с макети. Сред облиците ще бъде и ген. Мутафчийски - уредниците дават обещание да го разходят из града, с цел да види по какъв начин се съблюдават ограниченията.

„ Covid-19 ни изправи пред доста провокации, коментира обстановката кметът на Габрово Таня Христова -но има нещо общо, което можем да следим в целия свят – устрема да живеем по естествения си метод и да не се даваме. Да се надсмеем на обстановката, даже и през сълзи от време на време. Хуморът постоянно е бил метод да намалиш напрежението, появява се и в най-трудните времена, и по най-тежките тематики. Това е мотивацията ни да не се отхвърляме от карнавала. Да, няма да има пищността, на която сме привикнали. В момента не е рационално нито да се събираме, нито да харчим доста средства - в бюджета на общината се появиха разноски и обществени услуги, за които изобщо не сме подозирали, част от плануваните доходи няма да постъпят също. Но въпреки всичко можем да отделим малко, с цел да запазим своя свят. “

Виртуално в събитието ще се включат и карнавалисти от побратимения белгийски град Аалст. А със санитарна маска, съгласно условията, бе украсен и митичният основател на Габрово – Рачо Ковача, чийто монумент гази в река Янтра и всяка година получава нови облекла за карнавала.

Награди ще има както за най-добре маскирано семейство, най-карнавална тераса/двор и даже за домакински любим – котка /или чувстващ се като котка/, съпричастен към карнавалния дух. " Тази година няма да режем опашката на котката - ограничения за сигурност, макар че плановите интервенции към този момент са позволени ", допълват уредниците.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР