Разпространените в медийното пространство твърдения за допуснато изтичане на класифицирана

...
Разпространените в медийното пространство твърдения за допуснато изтичане на класифицирана
Коментари Харесай

МО: Няма изтичане на държавни тайни от служба „Военна информация“


Разпространените в медийното пространство изказвания за позволено приключване на класифицирана информация от службата "Военна информация " изрично не дават отговор на истината, както не дават отговор на истината и изказванията за приключване на държавни секрети, декларират в позиция от Министерството на защитата, оповестена на уеб страницата на ведомството в интернет.
Службата е директно подчинена конструкция на министъра на защитата, предопределена за водене на стратегическо военно разузнаване.
Съгласно закона за отбрана на класифицираната информация /ЗЗКИ/ службите за сигурност сами правят изследването за достъп до национална класифицирана информация. На базата на това позволение Държавната комисия по сигурност на информацията издава документ за достъп до класифицирана информация за НАТО и Европейски Съюз, показват от военното ведомство.
В съответния случай в известието на Военната прокуратура се слага въпросът за това кой би трябвало да поставя автограф на разрешението за достъп - дали служителят, направил инспекцията, или самият шеф. И в двата случая това не визира самата процедура за изследване и надеждността на тестваните лица, се споделя в позицията.
Към сегашния миг по искане на Военната прокуратура и съгласно наредбите на ЗЗКИ е стеснен достъпът до класифицирана информация на шефа на работа "Военна информация ", а самият той е в отпуск. Тече вътрешна инспекция, която би трябвало да завърши до 10 юли, за спазването на всички процедури и инспекции за надеждност на лицата.
От МО припомнят, че шефът на службата е назначен с декрет на президента и само с подобен може да бъде освободен - при съществуване на законни учредения за такова деяние.
Военното разузнаване е най-старата българска разследваща работа, наскоро тя навърши 111 години. Дейността й се отличава с потвърдена успеваемост и ефикасност, което е съображение за високите оценки от партньорските служби от НАТО и Европейски Съюз, се споделя още в позицията.
Военноокръжната прокуратура в София упрекна сегашен и някогашен шеф на работа "Военна информация " в Министерството на защитата за длъжностни закононарушения. Разследването е почнало след инспекция от ДАНС и сигнали, изпратени от управлението на ДАНС до основния прокурор, осведомиха през вчерашния ден от прокуратурата.
За три години - от април 2016 до май 2019 година, са били издадени 504 позволения за достъп до информация, класифицирана като държавна загадка с равнище на подредба "Секретно " и "Строго секретно " в нарушаване на Закона за отбрана на класифицираната информация. Били са издадени от чиновник по сигурността на информацията, а не от ръководителя на тази работа. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация на НАТО и Европейски Съюз, защото достъп е бил възложен на 504 лица в нарушаване на наредбите на закона, се посочваше в известието на прокуратурата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР