Витоша ски“ АД изразява своето разочарование, че отново е критикувана

...
Витоша ски“ АД изразява своето разочарование, че отново е критикувана
Коментари Харесай

Витоша ски с коментар за Княжевския лифт - от дружеството учудени, че ще ги правят по-сговорчиви

„ Витоша ски “ АД показва своето отчаяние, че още веднъж е подложена на критика за положението на Кабинкова въжена линия „ Княжево-Копитото “, изключително откакто през 2020 година сме поискали от Главния проектант на Столична община да ни разпореди да изработим СПУП за неговата замяна. Още по-голямо удивление будят отправени към нас закани, че би трябвало да ни „ създадат по-сговорчиви “ – изразителност, каквато считаме, че е неприемлива за демократична и правова страна.

Каква е истината за Кабинкова въжена линия „ Княжево-Копитото “?

Лифтът е спрян от употреба през 1993 год. като рисков, доста преди ние да придобием сдружението „ Въжени линии “ ЕАД. През интервала от 1993 год. до 2007 год. той е дефинитивно разграбен и е невероятно да бъде възобновен. Още повече, той е построен по една напълно остаряла технология, която е неприложима към актуалните механически условия.

През годините, ние сме били подлагани на няколко еднотипни и безпочвени рецензии и неточни институционални дейности. Последната беше с издаване на заповед, която ни задължи да ремонтираме двете станции на лифта. Съдът отметни тези две заповеди с претекста, че по този начин не се стига до осъществяване на задачата на закона да работи оборудването, а само и единствено да ни навреди.

Входирали сме искане за СПУП за лифта още през 2020 година – до момента без отговор

След това ние поехме самодейност да разработим вероятен вид да бъде лифта напълно сменен с нова и съвременна кабинкова въжена линия. За задачата при съблюдаване на законовите условия със Заявление вх. № САГ20-ГРОО-345 от 17.02.2020 год. поискахме от Главния проектант на Столична община да ни разпореди да изработим Специализиран обстоен организационен проект за оборудването, защото се постанова да бъдат построени два нови стълба на разнообразни от съществуващите места. Това се постанова от обстоятелството, че с цел да може да действа и да е безвредно оборудването, то би трябвало да бъде свалено в ниската част сред дърветата, с цел да се избегне рисковото деяние на мощните ветрове. Въпреки многократната преписка и до този миг по това наше искане нямане нито отвод, нито допускане - повече от четири години.

Всички постоянно стигат до извода, че е нужна рационализация, не ремонт.

Паралелно по-късно, Столичен общински съвет взе решение да разпореди на външна компания разбор и да даде благоприятни условия по какъв начин да бъде сменено оборудването и отпусна сумата от 50 000.00 лева. Фирмата стигна до нашите заключения - че не може да бъде ремонтирано, а би трябвало да бъде сменено. Наред с това даде недопустимо техническо решение – да се запазят високите стълбове, което прави оборудването уязвимо на мощните ветрове.

Въпреки експертизата, още веднъж беше издадена заповед ние да ремонтираме оборудването. Ние обжалвахме заповедта на Главния проектант и съдът на две инстанции я анулира като незаконосъобразна с претекста, че в тази ситуация не се касае за ремонт, а за създаване на ново оборудване.

Ще качим всички документи по проблема за оптималната бистрота и неприкритост.

Призоваваме институциите на Столична община да възложат изработването на Специализирания обстоен организационен проект след повече от четири години очакване. Тогава на процедура ще забележим, дали тезата ни за Закона за горите е вярна или не. Ако Столична община смята, че не следва да ни го възложим дано ни откаже с цел да можем да се обърнем към съда и да проверим дали този отвод е закономерен или не.

С цел обществото да бъде изцяло осведомено за проблема, ние ще качим на нашия уебсайт цялата документи по въпроса.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР