Труден и непредвидим сезон прогнозират производители на ягоди в община

...
Труден и непредвидим сезон прогнозират производители на ягоди в община
Коментари Харесай

Труден и непредвидим сезон прогнозират производители на ягоди в Попово

Труден и непредвидим сезон предвиждат производители на ягоди в община Попово поради честите превалявания. Това сподели за Българска телеграфна агенция Найден Петров, който е районен представител на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и член на Управителния съвет.

Семейството на Найден Петров обработва 100 дка с ягодови насаждения в землището на поповското село Медовина, 15 дка от които са в оранжерии. Оранжерийно плододаването стартира по-рано - от 25 април стопаните берат и продават своята продукция. На намерено реколтирането стартира преди дни, сподели той.

Забелязва се, че тази година плодовете са повече и по-едри, показва Петров. Притеснението идва от обстоятелството, че ягодата е деликатна и бързо се скапва. Заради честите валежи от дъжд, качеството на огромна част от зрелия плод е неприятно, изгнива още на корена, изясни той.

Педи две години фамилията влага в покриването на част от ягодовите насаждения и развъждането им в оранжерии. Все още не са уверени обаче, че си е заслужавало. " Когато ние стартираме да берем оранжерийно, в Пловдивско към този момент се прибират плодовете от насажденията навън ", разяснява Найден Петров. Така изяснява и по-ниската изкупна цена на стоката си. Тази година тя е към 3 лв/кг, неопакована. А с два лв. по-скъпо – опакованата.  

Освен това насажденията в оранжерии изискват повече грижи, изключително във връзка с опазването им от заболявания, което в допълнение оскъпява продукцията, изясни производителят.

По думите му грижите за ягодоплодните са целогодишни. В тях са ангажирани всички от фамилията и към 50 наемни служащи от разнообразни обитаеми места в общината.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР