На 29 юни 2024 г. от 17:00 часа в зала

...
На 29 юни 2024 г. от 17:00 часа в зала
Коментари Харесай

Как бобърът се завърна в Дунав

На 29 юни 2024 година от 17:00 часа в зала „ Планетариум “ на Регионален природонаучен музей – Пловдив, основен помощник доктор Николай Коджабашев ще изнесе обществена презентация „ Благодарността на Бобчо, че се завърна в „ бащината къща “, наречена река Дунав “.

Той ще показа забавни обстоятелства след извършени научни проучвания за река Дунав, както и за трайно обитаващи фамилии бобри по цялото продължение на реката.

Събитието е отдадено на Международния ден на река Дунав – 29 юни, който се празнува всяка година, от 2004 година насам, под патронажа на Европейската комисия за запазване на реката. Конвенцията за съдействие при опазването и устойчивото потребление на река Дунав (Конвенция за запазване на река Дунав) е подписана на 29.06.1994 година от 13 страни, измежду които и България.

Интересен факт е, че напролет на 2021 година във водосбора на река Русенски Лом, при село Широково, беше фото документиран евроазиатски бобър (Castor fiber), след епохи на „ цялостно боброво безмълвие “. Проведените научни изследвания през 2021 – 2024 година демонстрират, че с помощта на мощната и гъста мрежа на река Дунав, по островите, крайбрежните зони и реките от водосбора ѝ в България, към този момент трайно населяват над 200 фамилии бобри, пръснати по цялото продължение на реката от Видин до Силистра.

Д-р Николай Коджабашев е учител по Зоология в ЛТУ. Той приключва висшето си обучение през 1993 година в СУ „ Св. Климент Охридски “, компетентност „ Зоология на безгръбначните животни “. През 1995 година постъпва на работа в Лесотехническия университет като помощник. В момента води извършения по дисциплините: Зоология (ГС), Опазване на фауната (ЕООС), Опазване на биологичното и ландшафтно многообразие (ЛА).

Заповядайте да научите повече за удивителния свят на бобрите и смисъла на река Дунав за тяхното завръщане в България.

Входът е свободен.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР