Разпоредби в законопроекта за защита на личните данни застрашават свободата

...
Разпоредби в законопроекта за защита на личните данни застрашават свободата
Коментари Харесай

Проектозаконът за личните данни застрашава свободата на словото, предупреди сдружение

Разпоредби в законопроекта за отбрана на персоналните данни заплашват свободата на словото - лимитират правото на изложение, задължават публицистите да разкриват източниците си на информация, отстраняват съществуващата опция за информации в обществените регистри и плануват несъразмерно високи санкции. За това предизвестява Асоциацията на европейските публицисти в България в мнение в границите на публичното разискване на държавния план.

Според него законопроектът лимитира правото на изложение, вместо да го пази. " Той не планува задоволително гаранции на кардинално равнище за отбраната на главните права, които биха могли да бъдат в колизия със отбраната на персоналните данни и, най-много, правото на изложение. В този смисъл, законопроектът

опонира на съществени правила и права, планувани в Конституцията

и не дава отговор на духа и правилото на Регламента на Европейски Съюз, съгласно който обработването на персонални данни следва да е предопределено да служи на човечеството. Правото на отбрана на персоналните данни не е безусловно, а би трябвало да бъде в равновесие с другите съществени права според правилото на пропорция ", се споделя в позицията.

В нея се акцентира, че плануваното обвързване публицистите да разкриват източниците си на информация, в случай че Комисията за отбрана на персоналните данни изиска това от тях, е неприемливо. " Защитата на тайната на журналистическите източници е имплицитна част от Европейската спогодба за правата на индивида и от Конституцията. Бихме желали да напомним, че съгласно Европейския съд за правата на индивида заповедта за откриване на източника, която има възпиращ резултат,

заплашва ролята на пресата

Неприемливо е орган от структурата на изпълнителната власт да има пълномощия да глоби публицисти при отвод от откриване на източника ", е позицията на организацията.

Тя възразява и против плануваните долни граници за минимални наказания от хиляди левове (10 хиляди лева в един от текстовете) са непропорционални и неуместни за най-бедната страна членка на Европейски Съюз. Тези наказания биха имали разрушителен резултат върху по-малки медии, изключително районни такива и съществено заплашват медийния плурализъм, се споделя в мнението.

Не по-малко притеснителни съгласно организацията са рестриктивните мерки при използването на обществените регистри. Гражданите, и най-много

публицистите, би трябвало да могат да търсят информация,

в правосъдните и други обществени регистри, в случай че знаят ЕГН на субектите, за които информацията се отнася, се показва в мнението. Единният цивилен номер е главно средство за идентификация и отпадането на опцията за търсене по ЕГН основава съществени компликации при използването на обществените регистри, като в някои случаи обезсмисля функционалността им на обществени, предизвестява асоциацията. Според нея следва да се прави разлика сред потреблението на ЕГН/ЛНЧ като информация и търсенето посредством него, когато към този момент е известно.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Защитата на персоналните данни (27)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР