Разочаровахме всичките си съюзници. Няма как позицията на американските сенатори

...
Разочаровахме всичките си съюзници. Няма как позицията на американските сенатори
Коментари Харесай

Поптодорова: Какво лично мнение?! Разочаровахме всичките си съюзници

" Разочаровахме всичките си съдружници. Няма по какъв начин позицията на американските сенатори да е в рубрика „ персонално менине “, тъй като тя е качена на формалната страницата на Сената и на Комисията по външни връзки. Нужен е Съдебен ръб. Може да има и резолюция от Европейския парламент ".

Това сподели някогашния ни дипломат в Съединени американски щати Елена Поптодорова в изявление пред основния редактор на Фрогнюз Катя Илиева.

" Това е двупартийно изказване, което е значимо да се каже. Съвсем не е инцидентно е, че стоят подписите на двама сенатори – и на демократ, и на републиканец от американския Сенат. Единият от тях е ръководител на Комисията по външни връзки на Сената, а другият- зам.-председател. Няма и никакво опровергаване. Не видяхме нито един сенатор да скочи и да каже, че не е склонен. Ако това бе единствено персонално мнение, както слушам, че се разяснява, то нямаше да откри мястото си на формалната страница на Комисията. Трябва напълно да не познаваш по какъв начин действа Конгреса и Америка, с цел да твърдиш сходно нещо ", съобщи Поптодорова.

" Нека да кажа едно изречение и то е следното: „ Ключ към привличането на вложения е прозрачността в ръководството на страната и нуждата България да ускори напъните си в реализиране на господство на закона и да пресече процесите на корупция “. Това е откъс от взаимната конференция на Джон Кери, тогава държавен секретар на Съединени американски щати и неговия сътрудник у нас господин Даниел Митов, извършена през януари 2015 година Тогава при визитата на държавния секретар беше подписана пътна карта и бяха контрактувани четири работни групи за взаимна работа в най-критичните зони, измежду които енергетиката и върховенството на закона.

Този диалог календарно видяно не стартира през вчерашния ден или през днешния ден с изказванията на двамата сенатори. Аз ще ви върна към една позабравена публикация от 2005 година в “Конгрешънъл куотърли”, ще мина през грамите от американското посолство, които бяха показани в подтекста на Уикилийкс. Не инцидентно особено откроявам визитата на секретаря Кери, тъй като това беше съществена тематика на диалозите. Мога и дойда по-близо във времето-посещението на премиера Бойко Борисов във Вашингтон през ноември 2019 година, когато бе още веднъж подписан подобен двустранен документ. Там една от трите съществени сериозни зони бе точно върховенството на закона. Ще напомня първото обществено слово на новопристигналата тогава посланичка на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа, която на особено събитие, проведено от „ Атлантическия клуб “, сподели, че задачата на посолството и нейната персонална задача е да се бори със зъби против корупцията и за върховенството на закона. Ще напомня дори нещо напълно скорошно - за едно самобитно изявление, което имах привилегията да повеждам. Става дума за съветника по въпросите на правораздаването и върховенството на закона в американското посолство, която е прокурор - Джесика Ким. Така, че нищо от това изказване на сенаторите не би трябвало да изненадва публиката у нас. Смятам, че ние успяхме да разочароваме всичките си съдружници ", продължи Поптодорова.

" Участвах преди време в договарянията за присъединение към НАТО. Много добре съм осведомена и за значимите детайли от договарянията за участие в Европейски Съюз. И в двата формата на договаряне на нашето участие, върховенството на закона имаше сериозно значимо значение. Помня дори, че при един от тези договаряния с делегацията от страна на НАТО, беше за следващ път подложен въпроса за промяна на правосъдната система. Няма да не помни реакцията на тогавашния министър на правораздаването Антон Станков, който с тежка въздишка сподели: „ Това е може би най-трудната задача. Нали си представяте какво значи да очакваш пренасяне на едно гробище с помощ от вътрешната страна “. Емблематична фраза, която още тогава се вряза в съзнанието ми. Но ние поехме задължения.

И защото в настройките, в визиите на нашите съдружници поетият ангажимент не е хвърчаща дума или хвърчащ лист хартия, а значи осъществяване, те ни повярваха. И смятаха, че каквото сме поели като ангажимент за тази промяна, ще го осъществим. Затова не трябва да се изненадваме от тези доста и все по-изрични изказвания. Те ще бъдат от ден на ден в упор. Аз няма да се изненадам, в случай че в близко време пристигна и резолюция от Европейския парламент, тъй като не трябва да забравяме, че тази тематика е на масата и се разисква от европейските депутати. Нали разбирате по какъв начин наподобява страната ни в една такава среда.

Тя е неспособна да отговори на тези упования, които в последна сметка опират до положителния живот на самите нас, тук. Но във всички случаи, отсъствието на подобен тип промяна и неналичието на битка с корупцията, е затруднение към доста по- пълноценни, по-интензивни, в случай че щете по-богати по наличие връзки, както двустранни с обособените държани, по този начин и съюзнически, в границите на нашите два Алианса. Помня съпротивата против въвеждането на валутен ръб. Днес имаме съвсем ежедневни мотиви да си мислим какво оздравително, защитна и гарантиращо деяние има той за българската стопанска система, за финансите и цената на нашия живот. Ами може би е пристигнало време да се мисли за един Съдебен ръб.

Ние постоянно сме били царе на разнообразни поговорки, в това число и че „ законът е врата в полето “. Не инцидентно направих съмнение, че не изключвам реакция и от Екологичен потенциал. Въпросът е накъде върви?! И в случай че ние ще забием в някаква пустота, притеснявам се, че керванът ще се обърне и няма да има кой да върви в него ", приключи Поптодорова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР