Разновидността BA.5 на новия коронавирус, част от семейството на варианта

...
Разновидността BA.5 на новия коронавирус, част от семейството на варианта
Коментари Харесай

Вариантът BA.5 на коронавируса предизвиква вълни по света

Разновидността BA.5 на новия ковид, част от фамилията на разновидността Омикрон, е най-новата, която провокира талази от инфекции по целия свят, заяви Ройтерс, цитира Българска телеграфна агенция.

Според последния отчет на Световната здравна организация (СЗО) тази вариация е причина за 52 на 100 от случаите, секвенирани в края на юни, растеж от 37 на 100 спрямо миналата седмица. Смята се, че в Съединени американски щати BA.5 е причина за към 65 на 100 от инфекциите.

Разновидността BA.5 не е нова. Идентифицирана е за първи път през януари тази година и се наблюдава от СЗО от април. Тя е " сестра " на разновидността Омикрон, който господства в света от края на 2021 година и към този момент докара до растеж в равнищата на заразяване, даже и при понижено тестване, в страни като Република Южна Африка, където бе открита, в Обединеното кралство, в Австралия и в елементи от Европа.

Случаите по света към този момент пета поредна седмица нарастват, сочат данни на СЗО.

Като близката си вариация BA.4, BA.5 се оправя доста добре с превъзмогването на имунната отбрана, без значение дали е обезпечена от зараза или от имунизация. Затова " BA.5 има преимущество за растеж пред останалите родствени линии на Омикрон, които циркулират ", изясни на брифинг Мария ван Керхов, началник в СЗО по въпросите, свързани с КОВИД-19.

За доста хора това значи да се заразят още веднъж, постоянно даже скоро след прекарано заболяване. Ван Керхов сподели, че СЗО преглежда отчети за реинфекции.

" Разполагаме с задоволително доказателства, че хора, които са били инфектирани с Омикрон, се инфектират още веднъж с BA.5. Това е несъмнено ", сподели Грегъри Поланд, вирусолог и откривател по имунизациите в Клиника Мейо в Рочестър, Минесота.
Учени позволяват, че повода е в това, че доста хора към този момент са се заразявали с Омикрон.

Нарастващият брой случаи води до повече хоспитализации в някои страни, само че смъртните случаи не са се нараснали доста.

Това се дължи значително на обстоятелството, че имунизациите не престават да пазят от тежка зараза и гибел, в случай че не от заразяване и производителите и регулаторите са насочили вниманието си към променени ваксини, които нападат непосредствено по-новите разновидности на Омикрон.

Няма и доказателства, че BA.5 е по-опасен от който и да било различен от разновидностите на Омикрон, акцентира Ван Керхов, макар че растежът в случаите подлага на напън здравните системи и усилва рисковете повече хора да прекарват дълъг КОВИД-19.

СЗО и други специалисти също по този начин означават, че настоящата пандемия, удължена от неравенството в достъпа до ваксини и желанието на доста страни " да продължат напред " след КОВИД-19, може да докара до повече нови и непредсказуеми разновидности.

Учените към този момент притеглят вниманието към BA.2.75, разпознат първо в Индия, който има голям брой разновидности и се популяризира бързо.

СЗО разгласи във вторник, че пандемията остава световна здравна изключителна обстановка и че страните би трябвало да обмислят въвеждане на санитарни ограничения като носене на защитни маски и съблюдаване на отдалеченост при растеж на случаите, паралелно с имунизации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР