Размерът на транзисторите се приближава до своя предел, отвъд който

...
Размерът на транзисторите се приближава до своя предел, отвъд който
Коментари Харесай

Руски физици представиха нановлакна за силициева фотоника – ключови за компютрите на бъдещето

Размерът на транзисторите се доближава до своя лимит, оттатък който стартират да работят законите на квантовия свят. Затова е доста евентуално в недалечно бъдеще компютрите да работят с оптични сигнали. Това бъдеще наподобява нестабилно, както и разбирането за това какви материали, по какъв начин и за какви цели би трябвало да се употребяват. Екип от съветски физици е дал отговор на тези въпроси, като е изследвал в детайли нановлакна от галиев фосфид.

Екипът е от физици от Лабораторията за функционални наноматериали към Центъра за фотоника и двумерни материали към МИПТ и сътрудниците им от Университета „ Алферов “, Висшето учебно заведение по стопанска система, ИТМО, Санктпетербургския държавен университет, Политехническия университет (всички в Санкт Петербург) и Ереванския държавен университет.

Създават нановлакна от галиев фосфид върху поставка.

Те трансформират диаметъра и геометрията им, след което учат оптичните и спектралните характерности на образците.

Алексей Болшаков, началник на лабораторията за функционални наноматериали в МИПТ, съобщи: 

Ние демонстрираме, че благодарение на нишковидни нанокристали можем да създадем вълноводи с размер 100 нанометра – значима стъпка в намаляването на размера на оптичните детайли. Чрез смяна на геометрията на кристалите може да се филтрира светлината, която вълноводът пропуща, а посредством смяна на химическия им състав може да се основат и наноразмерни източници на светлина за системи върху чип.

Работата на учените е оповестена в научното списание Small. 

Нейната съществена стойност е демонстрацията на опцията за основаване на логичен детайли от нановлакна от галиев фосфид. В допълнение към отличните си оптични свойства материалът се оказа еластичен в наномащаб. По този метод нановлакната могат да се огъват, без да се провокират недостатъци, и не губят оптичните си характерности. 

Придавайки нужната геометрична настройка на нановлакната, те биха могли да се употребяват за основаване освен на елементарни вълноводи, само че и на филтри, резонатори и други комплицирани оптични детайли на микросхеми.

Алексей Болшаков показа проектите си: 

Експериментално показахме и теоретично обяснихме какви размери би трябвало да има вълноводът, направен от галиев фосфид, с цел да поддържа пропускането на светлина. След това ще насочим напъните си към изработването на по-сложни оптични детайли: филтри, интерферометри. Можем да разделим спектрално оптичните сигнали, като използваме схеми от голям брой наноструктури, което е значимо за основаването на логичен детайли. Също по този начин сътворяваме вълноводи от други материали, които ще работят при други дължини на вълната на светлината.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР