Разликата в цените се губи в сложната схема от свързани

...
Разликата в цените се губи в сложната схема от свързани
Коментари Харесай

Защо руският петрол е по-евтин, но цените на бензиностанциите растат

Разликата в цените се губи в комплицираната скица от свързани съветски компании

Цената на съветския нефт е по-ниска спрямо този от други страни. В България идва главно подобен нефт и се преработва от рафинерията в Бургас, която е съветска благосъстоятелност. Накрая обаче горивото на бензиностанциите не поевтинява. потеглиха по следите на този абсурд.

Веднага след началото на съветската военна инвазия против Украйна, в обществените мрежи в България плъзна слух за дефицит на горива и фрапантен скок на цените. Пред бензиностанциите се извиха опашки. Цената на дизела мина 3 лв. за литър.

Премиерът Кирил Петков ( "Продължаваме смяната ") тогава сподели, че се всява суматоха без никаква причина.

“Гориво има и няма никакъв късмет да спре или да свърши”, написа Петков във Facebook. Премиерът прикани Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да ревизира "кой и по какъв начин спекулира с цените”.

Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов („ Демократична България “) сподели, че става въпрос за целенасочена „ дезинформационна акция за основаване на суматоха по отношение на съществуването на горива”. Още тогава се откри, че известията за рецесия с горивата и скок на цените са популяризирани интензивно от младежката организация на ГЕРБ - партията, която управляваше в продължение на три мандата до месец май 2021 година

Ден по-късно опашките изчезнаха, а цената на дизела падна отново под 3 лв. за литър, само че не за дълго. Малко по-късно цените на горивата започнаха да пълзят нагоре и два месеца след онази нощ с опашките по бензиностанциите те на всички места и трайно са над 3 лв. за литър.

В същото време цената на съветския нефт е по-ниска спрямо този от други страни. По-ниска е и спрямо цената отпреди няколко месеца. Винаги до момента повишаването на горивата се е обяснявало с нараснали цени на суровината. Днес казусът е друг. А отговорите на въпросите се оказват комерсиална загадка.

Кой създава бензина

Основен производител на горива в България е съветската рафинерия „ Лукойл Нефтохим “. Традиционно тя преработва най-вече съветски нефт. За първото тримесечие на 2022 година близо две трети (63%) от модифицирания петрол е с съветски генезис. С поевтиняването на съветския нефт този дял се усилва. В момента рафинерията преработва единствено съветски нефт, споделя в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Управителния съвет на „ Лукойл Нефтохим “ Илшат Шарафутдинов.

Данни, оповестени от Министерството на финансите в отговор на парламентарно запитване на депутата от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев, демонстрират, че за интервала януари-април 2022 година количествата (брой барели) импортиран недопечен нефт от страни отвън Европейски Съюз са нарастнали с 34,1 на 100 по отношение на първите четири месеца на 2021 година

Внесените количества нефт от Русия са нарастнали с 65,5 на 100.

Основен дял във импортираните размери през този интервал заема вносът на недопечен нефт с генезис Русия - 71,1 на 100. Внесените количества с генезис Русия са нарастнали с 65,5 на 100 по отношение на същия интервал предходната година. Значително по-малки количества нефт са импортирани от Ирак (23,7 на сто), Казахстан (3,7 на сто) и Тунис (1,7 на сто).

Най-евтин е петролът с генезис Тунис - 84,6 $ за барел, а най-скъп е този от Ирак (98,1 $ за барел). Декларираната междинна цена за импортирания недопечен нефт с генезис Русия е 89,4 $ за барел.

Данните демонстрират, че в България се внася главно съветски нефт. Количествата през тази година даже са били по-големи спрямо предходната.

По-ниските цени на суровината обаче не водят до по-ниски крайни цени на горивата. Причината е, че рафинерията "Лукойл Нефтохим " не търгува непосредствено с тях, а единствено преработва петрола "на ишлеме ". Разликата в цените се губи в комплицираната скица от свързани съветски компании, посредством които горивата в България стигат до крайния консуматор.

Къде отиват "над 200 милиона лв. месечно "

От години българските управляващи са спестовни на информация за работата на рафинерията. Правителството на Кирил Петков не прави изключение. Публикуваните от Министерството на финансите данни за цените на импортирания нефт на процедура не дават задоволително информация.

„ Предоставената информация е за цената, на която се внася в България, а не за цената, на която се продава на рафинерията “, сподели за Свободна Европа старши икономистът на Институт Отворено общество в София Георги Ангелов.

Директорът на стратегия „ Енергетика и климат “ към Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров също е на мнение, че това са цените на доставките, само че не тъкмо за рафинерията. Причината е, че по веригата се появява и още някой.

„ Рафинерията работи на ишлеме. Фирма „ Литаско “ продава и купува петрола “, сподели Владимиров. Регистрираната в Швейцария "Литаско " е дъщерна компания на "Лукойл ", която е неин извънреден търговски представител за интернационалния пазар.

По думите на Мартин Владимиров „ цените на горивата в България са с 10 на 100 по-ниски от тези в Европейския съюз преди налози ". Така по-ниските цени на съветския нефт отчасти се усещат в страната.

"Имаме монополист, който си пази каузи като подбива цената. Той подбива цената като продава на себе си “, разяснява Владимиров.

Данните на финансово министерство дадоха мотив на Ивайло Мирчев да упрекна „ Лукойл Нефтохим “, че ощетява потребителите.

„ На входа и изхода на „ Лукойл Нефтохим “ стои компанията „ Литаско “, която продава на рафинерията нефт Уралс на цена с 35 $ на барел по-висока от пазарно постижимата. В резултат на това директната загуба за българските консуматори е в размер на над 200 млн. лева месечно “, сподели Мирчев.

На входа и на изхода

Формално „ Лукойл Нефтохим “ не търгува с горива. Рафинерията работи на ишлеме като единствено преработва петрола и получава заплащане за това. Търговецът е записаното в Швейцария сдружение „ Литаско “. Фирмата медиатор купува от съветския "Лукойл " недопечен нефт и го продава на рафинерията в България. След това купува назад модифицирания нефт и го продава на потребителите. Зад трите компании на процедура стои един притежател. Целта на медиатора е да купи на ниска цена и да продаде скъпо.

"Лукойл Нефтохим " работи на скица "процесинг " (ишлеме) и не търгува с нефтопродукти. Затова не можем да дадем съответен коментар по цените на продуктите. Като цяло цените на суровия нефт и на нефтените артикули се дефинират от интернационалните котировки и не се въздействат директно от индустриалните разноски, а от пазарните закони - салдото на търсене и предложение “, разяснява Шарафутдинов.

Така суровият нефт и модифицираните горива се завъртат сред няколко свързани компании. Няма обществени данни на каква цена компанията търговец "Литаско " купува и по-късно калкулира цената на суровината. При тази скица на работа пазарната цена на горивата се заплаща от българския консуматор. Евентуалната разлика, поради по-евтиния съветски нефт, е облага за комерсиалното сдружение на съветската "Лукойл ", само че не и за рафинерията в България. Така облагата още веднъж се изнася от България за Русия.

Фактът, че "Лукойл Нефтохим " от години работи на загуба и не заплаща корпоративен налог, стана мотив предходната година Национална агенция за приходите да стартира инспекции в рафинерията, само че до този миг няма оповестени данни за резултати.

Държавата има една акция в рафинерията и се съставлява от Красимир Първанов. Според него финансовото министерство прави непрестанен мониторинг на „ Лукойл “.

„ Нашата цел е рафинерията да работи и да има ресурси “, сподели Първанов за Свободна Европа.

Свободна Европа потърси коментар и от сдружението представител на „ Литаско “ за България, само че от там споделиха, че няма да разясняват. От Агенция "Митници " също не предоставиха съответни данни за количествата и цените на импортираните горива в България.

В началото на март от Koмиcиятa зa зaщитa нa конкуренцията оповестиха, че стартират следствие, с цел да проучат има ли далавера с горивата, само че резултат към момента не е разгласен. Няма данни и за резултатите от инспекциите на Национална агенция за приходите в "Лукойл Нефтохим ".

В това време българите не престават да купуват на все по-високи цени бензин и дизел, които са създадени главно в рафинерията в Бургас. А облагата продължава да се изнася отвън страната.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР