Разликата между спешна и неотложна помощ, забраната от страна на

...
Разликата между спешна и неотложна помощ, забраната от страна на
Коментари Харесай

Какво доведе до смъртта на 3-годишно дете след посещения в няколко болници?

Разликата сред незабавна и неотложна помощ, възбраната от страна на НЗОК за разкриването на нови кревати, цената на клиничните пътека, лимитите на лечебните заведения. Това са главните аргументи, довели до съдбовния процес на обстановката с 3-годишното дете съгласно доктор Стойчо Кацаров, ръководител на УС на ЦЗПЗ. По думите му даже решаването на казуса за разликата сред незабавна и неотложна помощ би могло да усъвършенства ситуацията в здравната помощ у нас.
Според Кацаров, министърът на опазването на здравето е могъл да направи доста повече, с изключение на да назначи инспекция.
Пенка Георгиева от Националната пациентска организация добави, че шефовете на лечебните заведения, в които е било детето дължат отговори, защото те са за всички родители, които биха прибегнали до техните услуги. 
Тя напомни, че по време на митингите на медиците от Педиатрията лекари са споделили, че политици и високопоставени лица се обаждали да " резервират " кревати за децата си. Георгиева добави, че би трябвало да се ревизира дали не става въпрос за непокътнато легло за сходен случай. 
" Голяма част от лекарите се трансфораха в търговци ", сподели още Георгиева и уточни, че умрялото дете не е получило дължимата грижа и преценката за положението му не е била способена. Тя добави, че е черноглед по отношение на това дали ще има осъдени за гибелта на детето. 
Поредният безразсъден случай – от това, което чух досега, няколко неща ми направиха няколко фрапантни неща, съобщи юристът по здравно право Мария Петрова пред Нова телевизия. На първо място – че не са осведомени, че е имало трансфериране сред няколко лечебни заведения. По закон лечебните заведения би трябвало да си оказват съдействие, сподели Петрова, която е сигурна, че сред лечебните заведения в България в действителност няма колаборация. Тя уточни и, че това, че детето не било записано, не значело, че то не е било в Педиатрията в София. Юристът добави, че е обикновено версиите да са разнообразни, минимум поради напрежението, само че разяснява, че има вяра на версията на родителите – че са били в началото отпратени за домашно лекуване. Проблемите са два – първо, че здравната документи не се води правилно и както би трябвало, второто е кой ще е лекарят, който ще даде качествена, съответна експертиза.
Обяснението на лекарите от Педиатрията
Д-р Елена Георгиева от столичната педиатрична болница " Проф. доктор Иван Митев "   изясни пред bTV, че детето е чакало 30 минути за банкет, само че през това време положението му е не е било тежко. Тя изрично отхвърли да е имало закъснение в прегледа на детето.
" През този половин час открих, въз основата на клиничния обзор, че става въпрос за дете, което има потребност от болнично лекуване, само че не и от интензивно болнично лекуване ", посочи доктор Елена Георгиева.
Педиатърът описа, че е предложила на родителите детето да бъде настанено за лекуване в пулмологичната клиника на Александровска болница, само че те са отказали. Тя добави, че положението на дребното дете е разрешавало то да бъде преместено в друго лечебно заведение.
" Детето беше в повредено общо положение. Лежеше на болничната софа, с белези на интоксикация, само че не и с дихателна непълнота и сърдечна непълнота ", уточни лекарят. Тя беше безапелационна, че никой не ѝ споделил, че детето е стъпало и в болница " Лозенец ".
Тъгата не трябва да се трансформира в експанзия, сподели още тя в отговор на въпрос какво би споделила на родителите на умрялото дете.
Реално версията на хората от Педиатрията (болница „ Проф. доктор Иван Митев “) е, че момченцето не е стъпало два пъти в болничното заведение във съдбовния ден, а единствено един път и е било признато за лекуване.
Управителят на Педиатрията доктор Димитър Русинов счита, че обстоятелствата по случая са по-различни от тиражираните от родителите и в медиите. Според него, детето за пръв път е записано в 12:20, т.е. не сутринта – с други думи, не било правилно, че първо детето било препратено към болница „ Лозенец ”, а родителите е редно да обяснят какво е станало, та се приказва за посещаване в болница „ Лозенец ”.
Лекарят отхвърли и, че не било правилно, че дребният пациент не влезнал в болничното заведение поради „ резервирано легло ”. Нека родителите кажат, в случай че някой ги е преглеждал в Педиатрията сутринта, какво им е споделил, съобщи Русинов. Той разяснява пред Нова телевизия, че от 12:20 часа детето е поето и почнало лекуване, а изпращането му в „ Пирогов ” е тъй като там има по-добри условия за нужната реанимация. Д-р Русинов отхвърли и, че сред 12:20 часа и моментът, в който отива в „ Пирогов ”, детето е напускало подопечното му лечебно заведение. По думите на доктор Русинов, на предния ден на момченцето е предписано лекуване с антибиотик – не стана доста ясно обаче кой тъкмо го е предписал.
На въпрос по отношение на рентгеновата фотография на дребния пациент – дали първата фотография е съответна, дали е разчетена вярно, доктор Русинов съобщи, че няма проблем със фотографията.
" Има болести, които все още са нелечими. Има положение, които изключително при децата се развиват толкоз скоростно, че няма време лекуването да подейства ", съобщи той и заключи, че в тази ситуация с дребното момченце може да се приказва за зараза, развила се за 4 часа. По думите на лекаря, в началото изглеждало, че Александър е за болнично лекуване, само че не за интензивно лекуване.
Д-р Русинов изиска и да се видят резултатите от аутопсията, тъй като в този момент няма задоволително данни да се приказва с още конкретика.
Все още не е публично ясна повода за гибелта на Александър, като резултатите от медицинския одит би трябвало да бъдат подготвени на следващия ден, 20 ноември. От " Пирогов " досега няма изказване от страна управлението. Обикновено от болничното заведение не забавят изявлението на позицията си по случаи с огромен публичен интерес.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР