Различен 8 декември – без традиционните големи и шумни купони,

...
Различен 8 декември – без традиционните големи и шумни купони,
Коментари Харесай

Защо студентите празнуват на 8 декември?

Различен 8 декември – без обичайните огромни и шумни купони, ще отбележат през днешния ден студентите у нас. Денят стартира да се отбелязва от младите още през 1902 година като патронен празник на Софийския университет.

Първоначално се е чествал на 25 ноември – денят на свети Климент Охридски, един от Светите Седмочисленици и патрон на Софийския университет, настойник на българското висше обучение. На 31 март 1916 година обаче България минава към Григорианския календар. Но Българската православна черква продължава да употребява Юлианския календар (до 1968 г.). И по този начин  датата на празника се измества с 13 дни напред - 8 декември.

Така с годините най-старото и влиятелно висше образователно заведение в България основава и утвърждава 8 декември като празник на всички сегашни и някогашни студенти, като знак на университетската мисъл. След 1944 година празнуването е анулирано и е сменено с отбелязване на 17 ноември - Международен ден на студентите. 8 декември като студентски празник е възобновен през 1962 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР