Разиграването на балканския белот за завода на Фолксваген е към

...
Разиграването на балканския белот за завода на Фолксваген е към
Коментари Харесай

Кой ще вземе последно 10 в белота за VW

Разиграването на балканския белот за завода на Фолксваген е към края си. Козовете са хвърлени, остава да се види кой ще вземе последната ръка. А от време на време последното 10 може да реши играта.
България и Турция избраха изцяло противоположни тактики в борбата за завода на автомобилния колос.
Още преди две седмици икономическият консултант на президента Ердоган - Арда Ермут, удари тъпана, че връзките сред Анкара и Берлин се затоплят и това усилва възможностите Фолксваген да избере Измир за новия си цех. На процедура там има подготвен цех, където Дженерал Мотърс е правел опели, само че е спрял производството. Големият коз на Турция обаче е държавната инвестиция от 100 млн. евро, която съгласно Ермут е черешката върху тортата на турската оферта.
Няколко дни по-късно немското бизнес издание " Ханделсблат " разгласи Измир за любимец, като също се базира на държавната финансова инжекция и огромния турски пазар. Публикацията обаче съмнително съответства с повторните избори за кмет на Истанбул. Когато Ердоган беше впрегнал целия политически и държавен запас, с цел да не допусне след Анкара да загуби и мегаполиса. Уви, на вятъра.
И до момента в който Турция надуваше фанфарите, България резервира цялостно безмълвие. Може би поради поуката от държанието на Сърбия - нейният президент Александър Вучич няколко пъти гръмогласно разгласи, че страната му предлага най-хубавите условия. Но в последна сметка се оказа, че Сърбия от дълго време е паднала зад борда в конкуренцията.
Преди два дни обаче се появи обява в профилираното немско издание Automobilwoche, съгласно което не Турция, а България е любимец за завода на Фолксваген в Източна Европа. Вече имало вътрешнофирмени диалози за продажбата на индустриален парцел до София. Предварителното решение за построяването на предприятието обаче ще се вземе до края на юли. Това ще стане в централата на концерна във Волфсбург, а не от подразделението Skoda. Лично зает и водещ процеса по асортимент е шефът по производството и член на Борда на шефовете Оливер Блуме, разясняват източници на изданието. Досега шефът на Skoda Бернхард Майер ръководеше интервенцията. В договарянията със София взели участие значително австрийски банки и вложители, твърди още Automobilwoche.
От българските управляващи досега няма информация по договарянията. България обаче може да се похвали със своята финансова непоклатимост и с положителния си кредитен рейтинг, които са добра препоръка и притеглят погледите на вложителите към страната ни.
Всичко към този момент е казано, всеки е показал своите плюсове. Данните са вкарани в таблици и следва да се види кой какъв брой точки е събрал. Тогава ще стане ясно кой е спечелилият, обясниха специалисти, осведомени с сходни договаряния.
Германският тръст Volkswagen Group разгласи в края на предходната година, че търси място за нов собствен цех в Източна Европа, който да започва активност през 2022 година Директната финансова инвестиция ще е над 1,4 милиарда евро и включва откриването на най-малко 5000 непосредствено заети работни места. Впоследствие се чака откриване и на още хиляди спомагателни места в снабдители и обслужващи промишлености.
Заводът ще е от така наречен multi-brand тип, т.е. ще създава коли от разнообразни марки под шапката на групата, включваща Volkswagen, Audi, Skoda, SЕАТ и други.
Идеята в началото бе в него да се сглобяват два модела Skoda Karoq и SEAT Ateca, като бъде преместено настоящето им произвеждане от завода на Skoda в Квасини, Чехия. В последните дни обаче се тиражира и информация, че в него може да се сглобяват и лимузините Volskwagen Passat.
Капацитетът ще е 1000 коли дневно, което прави към 360 000 на година.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР