Разходите за здравеопазване през тази година ще бъдат над 6

...
Разходите за здравеопазване през тази година ще бъдат над 6
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Все още няма заложени ясни реформи в здравеопазването



Разходите за опазване на здравето през тази година ще бъдат над 6 милиарда лв.. Вноската за здравно обезпечаване ще се резервира на 8% от приходите, като работодателите ще продължат да заплащат 60% от сумата, а чиновниците 40.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Аркади Шарков , икономист в опазването на здравето:

“Този бюджет е “недоносче “ заради политическата неустойчивост и заради невъзможността да бъде признат в рамките не миналата година, по този начин не е юридически в България.

Когато приказваме за извънболничната помощ тази година в действителност има положително дофинансиране. Към първичната извънболнична помощ и към профилираната извънболнична здравна помощ по равно към двете е добавено сред 90 и 100 млн . по тези две пера, което е от  извънредно огромна значимост за стартегическото развиване на опазването на здравето в България за по-добре работеща профилактика . “

Разбираемо е, че опозицията подлага на критика, само че е неясно, че в границите на 12 години всичко беше цветя и рози и внезапно в този момент хората са почнали да страдат от неналичието на лекуване.

Частта за медикаменти

“Там има едно ново подперо в бюджета, което стресна част от притежателите на позволение за приложимост, фарма сектора, за това, че се основава чисто ново перо за скъпоструващите лечения – онкологични, за редки болести и прочие. Това перо не им дава опция да имат прогнозируем бюджет до края на годината. “

Реформи

“Заложени ясни промени в бранш опазване на здравето към този момент към момента няма. Появи се концепцията за прекосяване от клинични пътеки към диагностично свързани групи, която към този момент просто е концепция в пространството, тъй като за нейното действително осъществяване се изисква една постоянна здравна система, а не тази, която сега е под обстрела на Covid. “

Доплащане за опазване на здравето

“Последният годишен отчет на Европейска комисия за положението на здравето в Европейски Съюз, фокусиран върху България, слага огромен акцент на доплащанията за медикаменти. Там се изливат и най-големите запаси от нашия джоб и то за медикаменти, които отчасти са заплатени от Касата.

При състояние, че най-голямата група страдащи в България са тези с хипертонии и със сърдечно-съдови болести, Касата заплаща едвам 25% от референтната стойност на тези артикули.

В извънболничната помощ доплащанията са сред 30 и 40%. В болничната помощ са сред 5 и 15%. “

Чуйте целия диалог в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР