Разходите по организацията на Олимпийските игри в Токио са се

...
Разходите по организацията на Олимпийските игри в Токио са се
Коментари Харесай

Разходите по организацията на Олимпиадата достигнаха 15,4 милиарда долара

Разходите по организацията на Олимпийските игри в Токио са се нараснали с 22 % и към този момент доближават 15,4 милиарда $, заяви във вторник Организационният комитет в японската столица.

Най-големият състезателен конгрес в света трябваше да се организира през лятото на тази година, само че поради пандемията от ковид бе отсрочен с 12 месеца за средата на 2021 година. Забавянето подвигна разноските с 2,8 милиарда $ до общо 15,4 милиарда, показаха още от комитета по време на днешната онлайн конференция.

През 2013 година, когато Международният олимпийски комитет избра Токио за хазаин на Игрите, плановете на японската кандидатура посочваха разноски в размер на 7,5 милиарда $. Сега обаче наподобява, че олимпийските игри в Токио ще бъдат най-скъпите в историята на спорта. Сметката за провеждането на Игрите се поделя сред японското държавно управление и частни спонсори, като вторите покриват 6,7 милиарда от цялата сума, а остатъкът, към този момент 8,7 милиарда $, идва от японските данъкоплатци. От Международния олимпийски комитет отпуснатата досега сума е 1,3 милиарда $, само че тя на практика няма по какъв начин да се усили, защото зимните олимпийски игри в Пекин стартират единствено шест месеца след приключването на летните в Токио.

В Олимпийските игри ще вземат участие 11 000 спортисти от към 200 страни от целия свят, а с изключение на техните разноски, уредниците ще би трябвало да покрият и тези на десетки хиляди треньори, публични лица, съдии и представители на спонсори. Присъствието на фенове по трибуните на спортните уреди пък изобщо не е несъмнено поради комплицираната епидемиологична конюнктура.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР