Разхищенията са огромни. Милиони тонове хранителни продукти всяка година отиват

...
Разхищенията са огромни. Милиони тонове хранителни продукти всяка година отиват
Коментари Харесай

Ето какво правят в Германия с храните с изтичащ срок

Разхищенията са големи. Милиони тонове хранителни артикули всяка година отиват в кофите за отпадък. А множеството от тях са изцяло годни за консумация.

" Дойче Веле " разкри какво вършат немските супермаркети с храните, чиято валидност изтича?

Всяка година в Германия се изхвърлят към 12 милиона тона хранителни артикули с изтекла продължителност. А в действителност множеството от тях биха могли да се употребяват без каквито и да било вреди за здравето.

Предвидено е до 2030 година количеството изхвърляни храни в Германия да се понижи на половина. Но по какъв начин тъкмо да стане това?

Супермаркетите ли са отговорни за всичко?

Кой обаче изхвърля толкоз доста храна годишно? По данни на немското Министерство на храните и селското стопанство единствено четири % от отпадъците са от комерсиалните обекти – най-голямата част идва от заведенията за хранене и частните семейства.

Всеки немец изхвърля приблизително по 75 кг хранителни артикули годишно – най-вече зеленчуци и плодове.

Много храни се изхвърлят и по време на прибирането на реколтата. Около 40% от питателните артикули, които се създават в международен мащаб, не попадат в потребителските кошници, осведомят от природозащитната организация WWF.

Кривите моркови, ябълките със странна форма и другите зеленчуци и плодове без добър търговски тип най-често не стигат до купувача. Какво би помогнало да се понижи количеството на изхвърляните артикули?

Външният тип не е най-важният

Германските фермери все по-често раздават гратис част от реколтата, която не може да бъде предадена на супермаркетите поради ексцентричния си външен тип. Някои слагат шкафове покрай фермите си, с цел да могат минувачите да си вземат зеленчуци или плодове против алегорична сума.

Други раздават продуктите си на пазара или си сътрудничат с локални начинания в помощ на обществено слаби хора.

В Кьолн да вземем за пример има специфичен магазин, в който се продават храни с изтичащ период, вчерашен самун и плодове и зеленчуци със странна форма. Купувачите могат сами да дефинират цената, защото задачата на плана не е да се получи облага, а да се спасят храните.

Първият филиал на The Good Food в Кьолн бе открит през 2017 година, в този момент те към този момент са три.

Мерки против разхищението на храни

Супермаркетите вземат решение по какъв начин да се понижи разхищението на хранителни артикули, чийто период на валидност е съвсем изминал. Веригата Edeka да вземем за пример има намерение да усъвършенства изискванията за предпазване на стоките, с цел да изхвърля по-малко.

Там към този момент употребяват нова технология за пакетирането на някои типове плодове, с помощта на която продуктите могат да останат по-дълго разполагаем на клиента.

Друга верига супермаркети пък подхваща начинания, с които подтиква търсенето на по-нетрайните артикули, тъй че те да се разпродават по-бързо. Има и други ограничения против разхищаването на храни.

Супермаркетите дават непродадената храна на благотворителни организации или я препродават с огромно понижение. Плодовете без пазарен тип, зелевите листа или бананите, които не са намерили покупател, се излагат в някои филиали в специфични кутии с надпис „ за домашните животни “. И могат да бъдат взети гратис.

Друга верига супермаркети в Германия - REWE - също дава артикули с изтичащ период за благотворителни цели. В някои от магазините има лавици, от които храната може да се вземе гратис.

Има и други търговски вериги, които оферират артикули гратис, само че избират да не приказват за това обществено – евентуално тъй като не биха желали да изгубят част от облагата си поради искащите да се снабдят с хранителни артикули гратис.

Сроковете на валидност

В комерсиалната верига Penny продават плодове и зеленчуци с положително качество, само че с неприятен търговски тип, под марката „ Биогерои “. Пак там се оферират и млечни артикули с надпис: „ помиришете, пробвайте, насладете се “ - за хората да бъдат уверени, че няма нищо ужасно в това да се употребява някое сирене, чийто период на валидност изтича след няколко дни.

Върху опаковките на продуктите в Германия по предписание е посочен целесъобразният период за предпазване, а не крайният период на валидност. Поради това към този момент от няколко години се водят разногласия във връзка изказванията, че това заблуждава купувачите, като ги кара да мислят, че стоката е с изминал период.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР