Разгневени тълпи се събраха в четвъртък пред резиденциите на влиятелни

...
Разгневени тълпи се събраха в четвъртък пред резиденциите на влиятелни
Коментари Харесай

Размириците в Ливан продължават

Разгневени тълпи се събраха в четвъртък пред резиденциите на авторитетни политици в ливанския град Триполи, подпалиха кофи за отпадък и изпотрошиха камери за наблюдаване, на четвъртия ден от демонстрациите против ограниченията срещу коронавирусната пандемия, написа Дилън Колинс от " Франс прес ", представен от Българска телеграфна агенция.

В края на деня стачкуващите хвърлиха коктейли " Молотов " в офисите на градската администрация и това провокира плевел пожар, заяви националната информационна организация.

" Искаме да опожарим постройката им, както те изгориха сърцата ни ", съобщи пред Агенция Франс Прес Омар Кархани, татко на шест деца. " Те посрамиха нашия град ", добави 42-годишният незает, говорейки за политическото управление.

В очите на стачкуващите повтарящите се карантини, изключително влязлата в действие на 14 януари, една от най-строгите в света, са нанесли последния удар на страната, навлязла в най-тежката си икономическа рецесия от края на гражданската война (1975-1990 г.), изострена в допълнение от пандемията и пратила цели сегменти от популацията под прага на бедността.

Триполи - вторият град в Ливан и един от най-бедните в страната, от понеделник е и сцена на жестоки нощни конфликти сред силите за сигурност и стачкуващи, измъчени от санитарните ограничавания и безспирно задълбочаващата се икономическа рецесия.

Над половината поданици на огромния северен град живеят под прага на бедността и през октомври 2019 година той бе измежду центровете на залялото страната невиждано протестно придвижване против политическата класа, упреквана в корупция и непросветеност.

" Само да посмее някой политик да излезе на улицата в Триполи! ", подмята предизвикателно Кархани, застанал измежду още стотина стачкуващи пред къщата на локален политик.

След траяли три вечери жестоки конфликти, при които един човек почина и над 300 бяха ранени, в четвъртък стотина души още веднъж крачеха из града, спирайки поредно пред резиденциите на разнообразни локални политически водачи и се опитваха да влязат в тях, само че бяха възпрепятствани от войската.

Протестиращите замеряха с камъни камерите за наблюдаване в региона и разрушиха някои от тях.

Демонстрантите, множеството с качулки, бяха следвани по петите от военни коли.

За да им препречат пътя, протестиращи обърнаха кофи с отпадък на пътното платно, видя оператор от Агенция Франс Прес.

Обграден от плътна навалица, скупчена пред къщата на депутата Файсал Караме, Аднан Абдала се нахвърли с жлъчна тирада против ръководителите родом от този град, някои от които се сочат в ранглисти измежду милиардерите на планетата.

" Вземаме на прицел жилищата на политиците, тъй като те носят отговорност за днешното състояние в Ливан ", съобщи той.

" Управляват ни все същите хора от 30 години насам. Те унищожиха бъдещето на нашите деца и доведоха страната ни до съсипия ", добави Абдала.

Пред дома на Самир ал Джиср, различен народен представител от Триполи и някогашен министър на правораздаването, стачкуващи провокираха пожар, който бързо бе загасен от силите на реда.

" Защо ги защитавате? " - викаха стачкуващите към бойците от силите за сигурност и военните, изпратени за подкрепление.

В снощните конфликти сред стачкуващи и сили за сигурност са ранени минимум 102 души, петима от които са в лечебни заведения, заяви в Туитър ливанският Червен кръст.

Аднан ал Хаким, 19-годишен стачкуващ, куца, когато ходи; лицето му е омотано с превръзка, пропита с кръв.

Той твърди, че в сряда е бил улучен с гумен патрон в крайници и са го удряли с палки по лицето. Решимостта му обаче е непреклонна, твърди младежът. " Трябва да излезем на улиците, с цел да си желаеме правата ", споделя стачкуващият пред Агенция Франс Прес.

" Принуждават ни да живеем в оскърбление ", само че " към този момент не можем да поносим това ", прибавя той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР