Разглеждането на Проекта за държавния бюджет донесе много спорове и

...
Разглеждането на Проекта за държавния бюджет донесе много спорове и
Коментари Харесай

Петър Петров: Предлагаме увеличение с 10% на заплатите на служителите на МВР

Разглеждането на Проекта за държавния бюджет донесе доста разногласия и разнопосочни отзиви, измежду народните представители, както и оживени полемики в Пленарна зала. " Възраждане " внесе оферти сред първо и второ четене. Едно от тези оферти е, във връзка с бюджета на Министерството на вътрешните работи и е направено от народния представител Петър Петров от парламентарната група на " Възраждане ".

" Като член на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред проследявам от близко активността на Министерство на вътрешните работи, в това число и метода, по който Министерството бива бюджетирано от Министерски съвет. Винаги политиката на ръководещото държавното управление, във връзка с парите, които всяка година се дават за сигурност е една и съща - да се поддържа едно мизерно положение на работа във ведомството, с цел да не води ефикасна битка с престъпността и да е подвластно от съответната политическа обстановка, която е на власт. Показателно е, че всяка година непрестанно понижават залаганите средства в бюджета за ремонт и градеж на нови здания на полицията, като в проекто-бюджета за 2024 година даже няма заложени такива финансови разноски. В допълнение, бюджетът на Министерство на вътрешните работи бе признат в пленарна зала, без даже, изобщо да е бил обсъждан и гласуван в отрасловата комисия, в която членувам, с присъединяване на представители на Министерството, на Министерски съвет, синдикатите.

Ние от " Възраждане " сме срещу тези порочни политики на статуквото и по тази причина едно от предложенията е за нарастване с 10% на заплатите на чиновниците в Министерство на вътрешните работи, с тенденция към покачване възнагражденията на влизащите в системата, които получават минималната работна заплата, както и униформените чиновници, които поемат най-вече опасности, при осъществяване на служебните си отговорности.Така ще се реагира на увеличаващата се инфлация, която изяжда приходите в бранш „ сигурност ". Предлагаме и заделяне на 20 милиона лв. за изработката на финансови разноски, под формата на осъществяване на ремонт на пространства и здания - районни полицейски ръководства в страната. В много от тях изискванията на работа са не просто от средата на 20-ти век, те са просто ужасяващи.

Не можем да чакаме чиновниците с опит, подготовка и професионална рутина да остават в системата и да не я напущат в случай, че приходите им са доста по-ниски, спрямо други институции, отговорностите и рисковете при осъществяване на служебните им отговорности - доста по-високи, а за похлупак - социално-битовите условия, в които работят, са отвратителни. Не можем да разчитаме и актуалните условия на работа да притеглят и новопостъпващи фрагменти в системата на Министерство на вътрешните работи, по тази причина е редно да се създадат промени, които да подобрят изискванията за работа, наред с повишението на приходите на тази част от чиновниците на ведомството с най-ниски заплати. Необходимите средства за тези наши оферти могат да бъдат пренасочени от икономисваните, по изказвания на министъра на финансите 1,6 милиарда лв., годишно от финансови разноски ", разяснява Петър Петров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР