Разделението в България е свръхсилно.То идва от счупения разговор и

...
Разделението в България е свръхсилно.То идва от счупения разговор и
Коментари Харесай

Георги Господинов: Разделението у нас е свръхсилно. То идва от счупения разговор

Разделението в България е свръхсилно.То идва от счупения диалог и от това, че възприемаш другия за аватар. Живеем повече във Facebook, в сравнение с в действителния живот. А там като че ли всичко е разрешено. Много е изтъняла културата на поносимостта и диалога. Но думите са принуждение. С думи можем да объркаме сегашното и бъдещето си. Литературата би трябвало да се опълчи на пропагандата, която счупва действителни животи. Това съобщи писателят Георги Господинов.

Неговият разказ „ Времеубежище “ е номиниран за най-престижната интернационална премия за литература – „ Букър “. Господинов е първият български публицист, който получава такова самопризнание.

„ По този метод България застава на литературната карта. Но това не идва внезапно. Може би би трябвало да тръгнем от първия превод на „ Естествен разказ “, който излезе през 2000 година на сръбски. Но всичко стартира тук. Книгите се случват първо на български. Благодарен съм на читателите, които бяха с мен през всички тези години “, сподели писателят по БНР.

И добави, че „ Времеубежище “ излиза напролет на 2020 г, в първия ден, когато затвориха всички книжарници, магазини и така нататък

„ На книгата стартира да се случва това, за което споделя сред кориците си. Тя е написана с паника и чувство, че ще дойдат още по-тревожни времена. Писах я в един различен свят-този от през вчерашния ден, преди пандемията, само че описах една пандемия на забравата, която ще пристигна “, сподели Господинов. По думите му търсенето на леговище в предишното не е инцидентно за нашите географски ширини.

„ Човек търси там леговище, в случай че не го намира в сегашното и в бъдещето си. Този миг не е безвреден. Миналото не е положително леговище. Трябва да намерим метод да го помирим с бъдещето и да живеем в този момент “, акцентира писателята.

Според него в България като че ли има една носталгия по късния социализъм.

„ Явно не сме си разказали задоволително за тези времена, щом желаеме още веднъж да се върнем там. При нас има боязън и липса на опит да живееш в независимост, тъй като свободата е неуютна. Но това е методът да живееш в този момент. Иначе ще дърпаме към познатото и остарялото, което ще ни затваря в своето мазе “, разяснява създателят.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР