Разчетите показват, че разходите за осигуряване на жизнения цикъл на

...
Разчетите показват, че разходите за осигуряване на жизнения цикъл на
Коментари Харесай

МиГ-новен лупинг

" Разчетите демонстрират, че разноските за обезпечаване на виталния цикъл на самолетите МиГ-29 (16 броя) до 2029/2030 година, ако бъде решено да не се придобива нов вид аероплан, възлизат на 1.658 милиарда лева ", написа в капиталовия план за нов изтребител, гласуван от Народното събрание.

© Велко Ангелов Още по тематиката
F-16 влиза назад в играта

След като Съединени американски щати са оферирали нови самолети, наддаването за изтребителите се връща най-малко с година обратно
29 сеп 2017
Луиз Бергхолм: Очаквам скоро договаряния за шведски изтребители

Посланикът на Кралство Швеция в България пред " Капитал "
28 юли 2017
Надцакване с изтребители

С избора на нов вид бойни самолети служебното държавно управление на Румен Радев заложи политически капан на ГЕРБ
5 май 2017
Прокуратурата удари Ненчев, тъй като не работил с корпорацията МиГ

Според военния министър му е повдигнато обвиняване, тъй като е нарушил интереса на съветския военно-промишлен комплекс
23 ное 2016
Военното министерство скри поръчката за моторите за МиГ-29

Търгът е сменен с директно договаряне, откакто се оказа, че единственият утвърден участник няма да ги достави в точния момент и желае 12.7 млн. лева повече
5 окт 2016 След като планът за пазаруване на западни бойни самолети бе върнат съвсем в изходна точка, тази седмица стана ясно, че желанията на военния министър Красимир Каракачанов да налива милиони в старите руски МиГ-29 евентуално са единствено интродукция към нещо доста по-мащабно. Нещо, което няма нищо общо с сякаш заявеното в НАТО разкъсване на военнотехническата взаимозависимост от Русия.

" Визията за развиването на Военновъздушни сили включва употреба на МиГ-29, Су-25 за интервал, в която е задоволителен за асимилиране и цялостно придобиване за подготовка на новия военен аероплан и осъществяване на всички задачи и запазване на щурмовата авиация. В момента се организират срещи с РСК МиГ и други съветски компании, които са свързани с възобновяване на авиационната техника и зенитноракетните ни комплекси ", разгласи командващият Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков в изявление за bTV в понеделник. По този метод той стана върховен фактор от отбранителното ведомство, който публично удостовери желанието на Москва да ремонтира освен изтребителите ни, само че и противовъздушната защита, а може би и още доста неща. Запитан какво мисли по въпроса с възможната рационализация на руските изтребители, генералът посочи: " Модернизацията освен на МиГ-овете, а на Су-25 и на вертолетната авиация и транспортните самолети е неизбежна, в случай че би трябвало да продължи след 2020 година Тя би трябвало да тече паралелно с ремонта, тъй като в противоположен случай те няма да могат да извършват летателна активност. "

От Русия – с обич

Ако всичко това стане факт, на процедура то би погълнало баснословни средства, съизмерими с бюджета за нов вид натовски самолети в размер на 1.5 милиарда лева Повече детайлности по тематиката попадат даже в решението на предишния парламент, с което бяха отпуснати парите за превъоръжаване и което е обществено. " Разчетите демонстрират, че разноските за обезпечаване на виталния цикъл на самолетите МиГ-29 (16 броя) до 2029/2030 година, ако бъде решено да не се придобива нов вид аероплан, възлизат на 1.658 милиарда лева ", написа в документа, гласуван от Народното събрание.

От тази сума цели 1.156 милиарда лева са единствено за възобновяване и поддръжка, 150 млн. - за рационализация на авиониката и още 266 млн. лева, в случай че се направи " дълбока рационализация " на бойните качества. Отделно от това 86 млн. би трябвало да отидат за муниции, ракети и бомби. Всичко това е ясно още от 2014 година, когато държавното управление поръчва разбор на военните по отношение на условието на Европейски Съюз бойната авиация да освободи честоти за потребностите на бъдещите високоскоростните влакове. Тогава военният министър Ангел Найденов получи 30 млн. лева, с цел да реши казуса, които обаче бяха изхарчени неизвестно защо. Докладът на Военновъздушни сили споделя също по този начин, че процесът на рационализация на МиГ-29 би бил по-продължителен от доставката на ескадрила западни многоцелеви самолети, без да се регистрират правните, процедурните и техническите проблеми, които други страни са имали при сходни планове. Представители на българските Военновъздушни сили и досега неведнъж са се оплаквали, че доставките на аварийни елементи от РСК МиГ от време на време са се бавели с месеци, даже над година.

" Ако в този момент дадат средства за МиГ-29, това значи, че новият аероплан остава без хоризонт най-малко за 5 години напред. МиГ-29 би трябвало да се употребява единствено като остатъчна големина въз основата на това, което не се усвои по плана за новия аероплан ", разяснява за " Капитал " върховен източник от средите на бойната авиация, поискал да остане неназован. " Оставането с МиГ-29 е пагубно. Сега ще извадят хиляди неща какъв прелестен аероплан е. Да, самолетът е прелестен, той е доста маневрен и благонадежден. Дотук. Той няма грам модерни качества. И не може да кажеш, че този аероплан ще кара до 2030 година Това значи, че ние се самоизключваме от НАТО ", добавя източникът ни.

Какво се готви

Тази седмица военният министър Каракачанов също добави няколко части в пъзела на армейската рационализация. " МиГ-29 ще ги поддържаме по този начин, че да избегнем всички опити техният ремонт да се оскъпява посредством медиатори. Тоест директни договаряния с компанията производител РСК МиГ. Като приказвам за директни договаряния, това значи и моторите, и КСА-тата, и тези аварийни елементи, които се създават, да бъдат закупени от производителя, а не от странични компании. Ремонтът съгласно нас би трябвало да се направи в български военноремонтни фабрики ", обясни той в сряда пред Българска национална телевизия. Каракачанов, наподобява, по никакъв метод не се тормози от събитието, че сега работят оръжейни наказания на Европейски Съюз по отношение на Русия поради анексирането на Крим. Разговорите с руснаците се водят все пак и повече изясненост по тематиката би трябвало да има при започване на ноември, твърди министърът. " Аз персонално считам, че в случай че България ще купува самолети, те би трябвало да са нови. Защото ние имаме самолети, които имат още 12-13-14-15 години запас ", добави Каракачанов, косвено потвърждавайки, че се готви за освен това от минимална поддръжка на МиГ-овете. Всъщност на процедура и досега наливането на пари в руските ни изтребители продължава тихомълком – единствено преди към година предходното държавно управление на Борисов без доста звук утвърди решение да се купят 10 мотора и 7 кутии на самолетните елементи КСА-2 за към 65 млн. лева

" Преди да се възнамерява рационализация на остаряла руска техника е добре да се оцени извънредно отрицателния опит от последните 15 години с модернизацията на Ми-17 и Ми-24, създаване на системи за ръководство на дейните средства за Противовъздушна отбрана и рационализация на радарите, както и сагата с поддръжката на МиГ-29. ", разяснява за капитал някогашният боен министър Велизар Шаламанов. " Равносметката е няколкостотин милиона (вкл. от освобождението на честотен спектър), с които е било допустимо цялостна замяна на радарите да вземем за пример, ускорена подмяна на самолетите (при влизане в НАТО въздушния суверенитет краткотрайно може да се поеме от съдружници, до момента в който правим прехода) и изборна замяна на зенитно-ракетните комплекси. ", добавя той. Според Шаламанов всичко това е допустимо, тъй като безобразията от последните 15 години " рационализация " остават отвън вниманието на прокуратурата " като се изключи поръчкови случаи, като да вземем за пример ощетени ползи на РСК МиГ от МО. "

" Идеята за рационализация е безсмислена, най-малкото тъй като това към този момент беше пробвано. Имаше подобен контракт с РСК МиГ, който се провали някъде 2003-2005. Впоследствие той бе трансформиран в рамков контракт за поддръжка на изтребителите ", разяснява за " Капитал " и някогашният боен министър Тодор Тагарев. Той прибавя, че в случай че някой си мисли за рационализация, това е опит да се предотврати оборудването на Военновъздушни сили с нов вид оперативно съчетаем военен аероплан. " И в случай че 2003-2004 година може да е имало някаква логичност, тъй като самолетите са имали по-голям остатъчен запас, в този момент към този момент няма. Защото даже в случай че хипотетично се одобри, че планът бъде изпълнен и след 5 години имаме осъвременени МиГ-29, на тях ще им остават още 6-7 години да летят. Абсолютно безсмислена инвестиция ", заключва Тагарев. Според него е належащо да се обезпечи единствено поддръжка на минималния брой МиГ-29, до момента в който имаме оперативна подготвеност за въздушно наблюдаване с новия вид аероплан. " Тук може да приказваме според от това по кое време имаме контракт за 8 или 10 самолета в границите на 5-6 години ", обобщава някогашният министър.

Настоящият му правоприемник Каракачанов обаче очевидно не мисли по този начин. И сякаш се готви тихомълком да ни върне в задушаващата прегръдка на Москва на инат на всевъзможни съюзнически и геополитически цели на страната ни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР