Разбирането на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е,

...
Разбирането на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е,
Коментари Харесай

Налбантова: Подкрепяме извеждане на деца от институциите

„ Разбирането на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) е, че настаняването на деца, които се нуждаят от протекция, в институционален вид грижа би трябвало да бъде прекратенo “, сподели заместник-министърът на труда и обществената политика Елка Налбантова в Плевен. Тя взе участие в съвещание на локалното звено към Съвета за подкрепяне на процеса на извеждане на децата от Домовете за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) към министъра на труда и обществената политика доктор Иванка Шалапатова, което се организира в постройката на Областната администрация в града. 

„ Нашата цел е да приключим процеса на деинституционализация и да подкрепим извеждането на децата от последните четири дома – в Кърджали, Плевен, Варна и Стара Загора, посредством построяването на обществени услуги, които да поемат грижите за тях и да окажат поддръжка на техните фамилии “, означи заместник-министър Налбантова.

В полемиката участваха регионалният шеф Виолета Иеремиева, заместник-изпълнителният шеф на Агенцията за обществено подкрепяне Вероника Баяндурян, представители на Регионалната здравна ревизия – Плевен, община Плевен, неправителствени организации, ангажирани с ръководство на услуги за деца с тежки увреждания, Държавната организация за протекция на детето.

Зам.-министър Налбантова акцентира, че е належащо на всяко от 47-те деца в ДМСГД  – Плевен, да бъде направена оценка и реоценка, въз основа на която да се реши какъв пакет от обществени услуги ще поемат грижите за него след извеждането му от вкъщи. Тя даде образец с дома в Кърджали, в който от края на 2023 година е прекъснато настаняването на деца. През последните 4 месеца от институцията са изведени 20 деца. Голяма част от тях са настанени в фамилна грижа.

 „ В последните  над 20 години успяхме да затворим 133 дома за деца. От 33 домове за  медико-социални грижи сега имаме единствено 4. Целта на цялата промяна обаче не е толкоз закриването на домовете и прекратяването на институционална грижа, а да имаме инфраструктура от разнообразни обществени, здравни и просветителни услуги, които да поддържат фамилиите на децата “, акцентира заместик-министър Налбантова.

В Плевен тя организира срещи с кмета доктор Валентин Христов и ръководители на обществени услуги в общината. В рамките на полемиката бяха разисквани въпроси, свързани с в допълнение увеличение на финансовите стандарти за обществените услуги и развиването на експертите в обществената сфера. Зам.-министър Елка Налбантова се срещна и с ръководителя на Общинския съвет в Плевен доцент Иван Малкодански. Основната тематика в диалога бяха опциите за откриване на нови обществени услуги в района.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР