Районна прокуратура-Благоевград, Териториално отделение-Петрич, внесе за разглеждане в съда обвинителен

...
Районна прокуратура-Благоевград, Териториално отделение-Петрич, внесе за разглеждане в съда обвинителен
Коментари Харесай

Съдят обвиняеми за незаконно превеждане на чужденци през границата на страната

Районна прокуратура-Благоевград, Териториално отделение-Петрич, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт против обвинените Г.Т. (извършител) и И.Я. (подбудител и помагач) за осъществени закононарушения по член 279, алинея 1, прочие 1 и по член 280, алинея 2, т. 3 и т. 4, прочие 1, вр. алинея 1, вр. член 20 от Наказателен кодекс.

Обвиняемите са другари. Двамата са престъпно проявени. Г.Т. е неведнъж осъждан, в това число за нелегално превеждане на хора през границата на страната. Налагани са му разнообразни санкции. Неговият съизвършител И.Я. е оправдан по право.

На 16.11.2021 година в гр. Сандански обвиненият И.Я. се срещнал с двама чужденци, които се интересували от незаконното прекосяване през българо-гръцката граница. Той им предложил да провежда тяхното превеждане в Гърция против възнаграждение на сумата от 400 евро, като те приели изискванията му.

В осъществяване на проекта И.Я. се свързал с Г.Т. и му предложил да взе участие в противозаконната активност. Дал му препоръки и уточнения, указал локациите за прекосяване.

Г.Т. се заел с превеждането на чужденците от място в региона на с. Беласица, община Петрич, до гръцка територия. При осъществяване на незаконното действие той решил да вземе приятеля си Н.К., измъчен от психологични болести, с цел да му прави компания при прехода през планината.

Обвиняемият И.Я. провел и обезпечил превозване на двамата чужденци от гр. Сандански до с. Беласица, където ги чакали Г.Т. и Н.К. След нескончаем няколкочасов пешеходен преход четиримата достигнали билото на планина Беласица, минали през граничната вадичка и дружно навлезли на гръцка територия. Останали да пренощуват скрити в полето, с цел да изчакат идването на други лица, които да отведат задграничните жители до вътрешността на Гърция.

На идващия ден обаче никой не пристигнал за чужденците, заради което Г.Т. им указал посоката и те се отправили сами.

На връщане в България Г.Т., съпроводен от Н.К., решили да заобиколят граничния пункт Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата – Промахон и да преминат незаконно гръцко-българската държавна граница в региона на с. Кулата. Двамата се движели пеш по железопътната линия, която употребявали за ориентир за напредване.

Действията им били видяни от дежурните полицейски чиновници при ГПУ Петрич, изпълняващи служебните си отговорности по защита на държавната граница. Непосредствено след влизането на българска територия Г.Т. и Н.К. били арестувани от граничните управляващи. При извършена оперативна сказка двамата признали пред органите на Министерство на вътрешните работи за събитията, при които излезли от България и се върнали назад.

В хода на формираното досъдебно произвеждане И.Я. и Г.Т. са били привлечени в качеството на обвинени. На Н.К. не е повдигнато обвиняване заради здравословното му положение, в резултат на което той не схваща и не може да управлява постъпките си.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР