Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Торн Американските учени Райнер

...
Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Торн Американските учени Райнер
Коментари Харесай

Трима американски учени са носителите на Нобеловата награда за физика

Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Торн

Американските учени Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Торн са носителите на тазгодишната Нобелова премия за физика. Тримата получават оценката за отварянето на нова епоха в астрономията с помощта на засичането на гравитационните талази в пространството и времето, предсказани от Алберт Айнщайн преди век, написа Reuters.

Според неговата Обща доктрина на относителността гравитационните талази изпълват Вселената и се движат със скоростта на светлината. Те се основават при ускоряването на солидни обекти и разказват разтягането и свиването на пространството и времето, които се следят освен това ускорение. Айнщайн ги разказва преди век, само че едвам в този момент гравитационните талази стават забележими за учените.

" Tова е нещо изцяло ново и друго, което отваря вратите към невиждани светове. Многобройни открития чакат тези, които съумеят да уловят вълните и да изтълкуват посланието им ", се показва в формалното известие на Нобеловия комитет.

Работата на Вайс, Бариш и Торн поставя венец на столетие пробни старания от страна на учени и инженери, отбелязва организацията. Измерването на гравитационните талази дава опция за наблюдение на Космоса по нов метод, като оказва помощ на учените да изследват природата на загадъчни обекти като черните дупки и неутронните звезди. Освен това то би могло да хвърли светлина и върху най-ранните моменти от историята на Вселената.

" Ставаме очевидци на зората на едно ново научно поле – астрономията на гравитационните талази ", разяснява настоящият ръководител на Нобеловия комитет за физика Нилс Мартенсон, представен от Reuters. " Това ще ни даде знания за най-бурните процеси във вселената и ще ни помогне да вникнем в природата на рисковата гравитация ", споделя той.

Тримата ще си разпределят парична премия от 9 млн. шведски крони (1.1 млн. долара). Половината от сумата ще бъде за Вайс, който работи в Масачузетския софтуерен институт. Бариш и Торн, които ще си поделят другата половина от средствата, работят в Калифорнийския софтуерен институт. И тримата са част от плана " Обсерватория LIGO " (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) за наблюдение на гравитационните талази, в който вземат участие откриватели от над 20 страни. Благодарение на потреблението на два великански лазерни интерферометъра учените са съумели да измерят промени, хиляди пъти по-малки от атомното ядро, при прекосяване на гравитационни талази. Невъобразимо слабите трептения са били уловени за пръв път на 14 септември 2015 година, само че учените оповестяват данните си едвам на 11 февруари 2016 година, написа " Дневник ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР