Равносметката след наложената забрана за внос и прибирането на реколтата

...
Равносметката след наложената забрана за внос и прибирането на реколтата
Коментари Харесай

Предложение: Забраната за внос на украинско зърно да важи или за цяла Европа, или за никого

Равносметката след наложената възбрана за импорт и прибирането на реколтата демонстрира, че цените и на интернационалните и европейски пазари, както и тези в Черноморския район, спадат фрапантно. Това сподели в ефира на „ Добро утро, Европа “ финансовият анализатор Преслав Райков. Прогнозите за количествата слънчоглед от новата годишна продукция са рекордни – това важи както за Русия и Украйна, по този начин и за страните от Черноморски район, в това число Румъния и България, сподели специалистът.
България би трябвало да търси пазарна логичност, най-простите пазарни правила на търсене – предложение и цени. Тук бих желал да отбележа, че възбраната за импорт би трябвало да важи или за всички в Европа или не важи за никого, тъй като това основава доста пазарни изкривявания. Това съгласно мен е тезата, която българските земеделци и Министерство на земеделието и храните би трябвало да пазят в Брюксел.
Според Преслав Райков е време България да има позиция по отношение на вноса и означи, че страната ни би трябвало да отбрани своите производители и преработватели. Забраната за украински импорт сработва, когато важи и за наши съперници, тъй като за момента тези количества слънчоглед, рафинирано и нерафинирано олио отиват в страни, в които няма такава възбрана и те го употребяват, преработват и продават, до момента в който българската продукция залежава в складовете, сподели още Райков.

Факт е, че Украйна е страна, която би трябвало да бъде подкрепена, само че дано политиката бъде една за всички, разяснява още специалистът.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР