Равнището на регистрирана безработица в страната през ноември е 6.7%..

...
Равнището на регистрирана безработица в страната през ноември е 6.7%..
Коментари Харесай

Най-търсените професии в разгара на епидемията

Равнището на записана безработица в страната през ноември е 6.7%.. Това е най-ниската записана стойност след края на изключителното състояние на 13 май 2020 година Агенцията по заетостта регистрира спад на безработицата от 0.2 процентни пункта спрямо предходния месец октомври и растеж с 0.9 пункта по отношение на година по-рано.

През ноември броят на почналите работа безработни лица доближи 17 343, като в съпоставяне със същия месец на предходната година се регистрира растеж с 13%.

През миналия месец 370 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място посредством бюрата по труда.

От почналите работа 87.5% са устроени в действителната стопанска система, като от тях най-вече са наети в бранша на преработващата индустрия – 25,5% от всички почнали работа, следвани от търговията – с 16,3%, хотелиерството и ресторантьорството – 8,0%, държавното ръководство – 6,3%, строителството – 5,3%, и други

Най-голям дял свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия (36.3%), следват административните и спомагателните действия (12.8%), търговията, ремонтът на коли и мотоциклети (11.8%),  хотелиерството и ресторантьорството (7.2%), строителството (7.2%) и държавното ръководство (5.4%).

Най-търсените специалности сега - монтажници; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени изделия; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; продавачи; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); личен състав, полагащ грижи за хората; икономически и административни експерти и др.      

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР