Равнището на безработицата в Германия е останало стабилно през февруари

...
Равнището на безработицата в Германия е останало стабилно през февруари
Коментари Харесай

Германската безработица е останала стабилна през февруари

Равнището на безработицата в Германия е останало устойчиво през февруари за седми следващ месец макар икономическите компликации, свързани с енергийната рецесия и включването на украинските бежанци в пазара на труда. Това се показва в формалните данни, оповестени през днешния ден и представени от Франс прес. 

Коригираната по отношение на сезонните промени безработица е била 5,5 на 100, което е устойчиво равнище от август 2022 година, се показва в официално съобщение на Федералната организация по заетостта.

На месечна основа броят на безработните в поправени данни е повишен с 2000 души по отношение на спад от 11 000 чиновници през януари, прецизира организацията. 

В брутни данни индикаторът е скочил с 4000 души, с цел да доближи 2,62 милиона души. Това е малко над 192 000 души повече, в сравнение с преди година, когато избухна войната в Украйна. Оттогава 1,18 милиона украинци са намерили леговище в Германия, от които 774 000 на възраст сред 15 и 65 години.

Като цяло 480 00 украинци са били вписани в Германската организация по заетостта в края на февруари. 

" Ако не се взимат поради украинските бежанци, то броят на безработните щеше да е повишен нищожно на годишна основа ", съгласно федералната организация.

Безработицата, която се е открила на ниво 5 на 100 от началото на 2022 година, е скочила от юни, защото украинските бежанци са наводнили пазара на труда.

От август предходната година се е нормализирала на 5, 5 на 100.

" Като цяло трудовият пазар е останал постоянен макар напрегнатата икономическа обстановка ", съобщи ръководителят на Германската организация по заетостта Андреа Налес, представена в официалното съобщение.

Германската стопанска система се сблъсква от няколко месеца с нараснали разноски за електрическа енергия за индустрията си поради войната в Украйна и високата инфлация.

Страната обаче устоява по-добре, в сравнение с се очакваше, на негативните последствия от съветската инвазия в Украйна.

Германското държавно управление планува напредък от 0,2 на 100 за 2023 година, откакто предвижда спад на брутния вътрешен артикул предходната есен.

Това се дължи на напъните, които Берлин поставя, с цел да се достави с полутечен природен газ, довели до спад на пазарните цени, на държавните дотации и относителното усъвършенстване на веригите за доставки. 

Основното предизвикателство в дълготраен проект за пазара на труда остава неналичието на работна мощ: в поправени по отношение на сезонните съмнения данни броят на свободните работни места се е нараснал през януари с 14 000 чиновници на месечна основа – до 778 000.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР