Равнището на безработица е важен индикатор със социални и икономически

...
Равнището на безработица е важен индикатор със социални и икономически
Коментари Харесай

10-те страни от ЕС с най-висока младежка безработица

Равнището на безработица е значим знак със обществени и стопански измерения. Нарастващата безработица води до загуба на приход, повишен напън във връзка с държавните разноски за обществени помощи и намаляването на данъчните доходи. От икономическа позиция на безработицата може да се гледа като на необработен трудов потенциал. Според евростатистиката безработицата измежду младежите през 2012 година в ЕС-28 е била 23%. Или повече от двама на 10 младежи на пазара на труда са били безработни. Като цяло младежката възрастова група 15-24 години в Европейски Съюз е била 57,5 млн. души, от които 18,8 млн. са били работещи, 5,6 млн. – безработни, а 33 млн. са били стопански неактивни.

Според разбора на Евростат от 18,8 млн. младежи, които са били наети на работа, 6,7 млн. са работили и учили по едно и също време, а 12,1 млн. души са напуснали сферата на образованието. От безработните 5,6 млн. млади европейци – 1,3 млн. са били в областта на образованието в някаква степен, а 4,3 млн. са били напуснали образованието. По този мотив на 3 юли 2013 година в Берлин бе проведена различна младежка среща на високо равнище, в която присъединяване взеха към 300 младежи от разнообразни краища на Европа.

Тя се състоя по време на инициираната от немския канцлер Ангела Меркел конференция на министрите на труда и обществените грижи от страните – членки на общността. Според нея с изключение на предлаганите незабавни краткосрочни ограничения, би трябвало да се възнамерява и предвижда в един по-дългосрочен проект, а освен в границите на идващите 2 години, с цел да не се допусне основаването на „ изгубено потомство “. Тя отбелязва също, че и младите би трябвало да положат старания да усъвършенстват своите езикови умения.

За превъзмогване на младежката безработица в Европейски Съюз през 2010 година започва плана „ Младежта в придвижване “ към Стратегията на Европейски Съюз за напредък „ Европа 2020 “. Това е широкообхватен пакет от политически начинания за обучение и претовареност за младежите в Европа и цели да усъвършенства възможностите за намиране на работа, като оказва помощ на студенти и стажанти да натрупат опит в други страни и като усъвършенства качеството и привлекателността на образованието и образованието в Европа.

Що се отнася до състояние у нас, през предходната година е имало към 815 хиляди младежи на възраст 15-24 години, от които 178 хиляди са били наети на работа, 70 хиляди са били безработни, а 567 хиляди са били стопански неактивни. Като максимален е бил процентът на незаетите в Северозападна и Североизточна България. Ето и 10-те страни – членки на Европейски Съюз, в които младежката безработица е най-висока.

10. България – 28,1%
9. Унгария – 28,1%
8. Латвия – 28,4%
7. Ирландия – 30,4%
6. Словакия – 34%
5. Италия – 35,3%
4. Португалия – 37,7%
3. Хърватия – 43%
2. Испания – 53,2%
1. Гърция – 55,3%

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР