Равен брой мъже и жени; изненадващо висока позиция за Гърция,

...
Равен брой мъже и жени; изненадващо висока позиция за Гърция,
Коментари Харесай

Новата Еврокомисия: успехи за Гърция и Макрон, понижение за България

Равен брой мъже и жени; изненадващо висока позиция за Гърция, чийто еврокомисар до неотдавна беше говорител; нараснали отговорности за всички досегашни еврокомисари, с изключение на за Мария Габриел.

Така ще наподобява новата Еврокомисия, чийто състав и ресори номинирата ѝ за ръководител Урсула фон дер Лайен разгласи преди минути в Брюксел.

Ресорът на българката Мария Габриел е " Иновации и юноша ", повече за него четете тук.

Тя е една от няколкото еврокомисари, които са номинирани за втори мандат. За разлика от нея обаче, всички останали получават и длъжността " изпълнителен зам.-председател ", която обгръща по-широки ресори във значими за Европа аспекти. Изключение прави единствено ирландецът Фил Хоган, който до момента бе еврокомисар по селското стопанство. Сега той ще дава отговор за интернационалната търговия - пост, който ще бъде извънредно значим в подтекста на договарянията за Брекзит, където границата сред Ирландия и Англия е главният проблем.

Новост е, че двамата ѝ заместници стават изпълнителни зам.-председатели и получават пост на европейски комисар. Франс Тимерманс ще управлява климатичните политики и така наречен Европейска зелена договорка и ще координира няколко от останалите еврокомисари. Маргрете Вестагер ще е комисар за конкуренцията, също един от основните постове в Брюксел, който тя заемаше и до момента в комисията " Юнкер ".

Ресорът на Вестагер, както е и даването на французин на позицията комисар за индустрията, защитата и галактическата промишленост, се възприемат като следващ триумф на френския президент Еманюел Макрон.

Екипът на Фон дер Лайен съумя да реализира нещо не изключително елементарно - да опази до последно достъпа до окончателния лист с разпределението на ресорите от приключване в медии и обществени мрежи. Преди днешното показване той бе написан от Европейския съвет, протоколно деяние, само че то също по този начин значи, че по-широк кърг хора са имали достъп до него и все пак нищо не стигна до хилядите публицисти, упълномощени в Брюксел.

Маргаритис Схинас прави голям скок в кариерата си, тъй като от представител на Европейската комисия в този момент става зам.-председател. Никога до момента Гърция не е имала представител на толкоз висок пост в Комисията. Постът му се назовава " За отбрана на нашия метод на живот ", само че в действителност покрива проблеми като миграция, сигурност, претовареност и обучение, изясни самият Схинас в първата си реакция.

Целият лист

Австрия: Йоханес Хан - бюджет и администрация.

Белгия: Дидие Рейндерс - правораздаване.

България: Мария Габриел - нововъведения и юноша. Повече за нейния сектор четете тук.

Хърватия: Дубравка Шуица - зам.-председател по въпросите на демокрацията и демографските въпроси.

Кипър: Стела Кириaкидес - опазване на здравето.

Чешка република: Вера Йоурова - зам. ръководител по полезностите и прозрачността.

Дания: Маргрете Вестегер - зам.-председател по Европа в цифровата ера.

Естония: Кадри Симсон - енергетика.

Финландия: Юта Урпилайнен - интернационалните партньорства.

Франция: Силви Гулар - вътрешен пазар; промишлена политика и обединен дигитален пазар, както и новосъздадения общоприет директорат по промишленост в региона на защитата и космоса.

Гърция: Маргаритис Схинас - зам.-председател по отбрана на европейския метод на живот.

Унгария: Ласло Трочани - политика на съседство и разширение.

Ирландия: Фил Хоган - търговия.

Италия: Паоло Джентилони - стопанска система.

Латвия: Валдис Домбровскис - изпълнителен зам.-председател по стопанска система в интерес на хората и еврокомисар по финансовите услуги.

Литва: Виргиниюс Синкявичюс - 28-годишният мъж ще дава отговор за околната среда и океаните.

Люксембург: Никола Шмит - пазар на труда.

Малта: Хелена Дали - тъждество.

Нидерландия: Франс Тимерманс - изпълнителен зам.-председател за Европейската зелена договорка и ще работи взаимно с комисарите по енергетиката, превоз, енергетика.

Полша: Януш Войчеховски - селско стопанство.

Португалия: Елиза Ферейра - кохезия и промени.

Румъния: Рована Плумб - превоз.

Словакия: Марош Шефчович - зам.-председател по междуинституционалните връзки и надзора.

Словения: Янеш Ленарчич - мениджмънт на рецесии.

Швеция: Илва Йохансон - вътрешни работи.

Испания: Жозеп Борел беше назначен за висш представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност от Европейския съвет.

Какво следва

Трудното занапред следва за претендентите за комисари - тричасовите чувания пред отрасловите комисии на Европейския парламент в идващите седмици. Според разпоредбите на Екологичен потенциал за одобрение е нужно болшинство от две трети измежду координаторите на политическите парламентарни група във всяка комисия. Иначе казано, еврокомисар се става по-трудно, в сравнение с ръководител на Европейската комисия, тъй като Урсула фон дер Лайен бе утвърдена през юли с по-нисък предел за поддръжка.

Ако претендентът не събере две трети от гласовете на членовете на комисиите, от него или нея се желаят спомагателни писмени отговори или още едно явяване пред европейските депутати за час и половина. Ако и по-късно няма събрана поддръжка от най-малко две трети, механически е допустимо утвърждението да половината от всички членове на комисията в Народното събрание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР