Ратифицирането от Унгария на членството на Швеция в НАТО се

...
Ратифицирането от Унгария на членството на Швеция в НАТО се
Коментари Харесай

Партията на Орбан иска да направи услуга на Путин - бойкотира заседанието на парламента за членството на Швеция в НАТО

Ратифицирането от Унгария на участието на Швеция в НАТО се отсрочва за неустановен период, откакто през днешния ден парламентарната група на ръководещата партия " Фидес " на премиера Виктор Орбан бойкотира пленарното съвещание, свикано изключително по искане на опозицията особено за тази тематика.
 
 Унгарският парламент в Будапеща, Унгария Унгарският парламент в Будапеща, Унгария Източник: Zonanews
В съвсем празната зала участваха като посетители посланици на страни от алианса, в това число на Съединени американски щати, Полша и Дания, което е неочакван и мощен жест на дипломатически напън над Будапеща да не бави решението, разяснява " Ройтерс ".
 
Процедурата може да стартира най-рано при започване на постоянната сесия на Народното събрание, планувано за 26 февруари, само че въпросът за ратификацията още не е в дневния ред. По-рано през днешния ден " Ройтерс " цитира отговор от " Фидес " на въпрос по какъв начин ще постъпи, в който се повтаря теза на държавното управление, повтаряна в последно време: " Ако е толкоз значим въпрос за Швеция, то явно министър председателят на страната ще пристигна в Будапеща ".
 
Миналата седмица Улф Кристерсон сподели след диалог с Виктор Орбан в Брюксел, че нито му е била препоръчана съответна дата за сходна аудиенция, нито вижда смисъл от посещаване, преди Швеция да е станала член на алианса;Външният министър Петер Сиярто сподели в петък, че щяло да бъде " почтено " да има такава аудиенция преди ратификацията, щом преди решението на Турция Кристерсон е ходил до Анкара;По същото време американското посолство съобщи, че " министър председателят Орбан даде обещание Унгария да работи " при първа опция " и понеделник дава такава опция ".
 
" Изключително неприятно е, че до ден сегашен " Фидес " продължава да блокира приемането на Швеция ", сподели от трибуната на полупразната зала опозиционният народен представител Мате Канаш-Наги. " Той [Орбан] желае да направи услуга на Путин и по този начин да разрушава единството в НАТО ", добави Агнес Вадай от опозиционната Демократична коалиция.

Посланиците не разясниха нищо по време на сесията, само че се чакат реакциите на посолствата по-късно.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР