Растящата инфлация не пречи българското правителство да влезе в разговори

...
Растящата инфлация не пречи българското правителство да влезе в разговори
Коментари Харесай

Каримански: Страховете на хората от Еврозоната са неоснователни

Растящата инфлация не пречи българското държавно управление да влезе в диалози с ЕЦБ за участието ни в Еврозоната дали критериите за влизане в клуба на богатите могат да бъдат дерогирани. Тази позиция изрази пред News.bg депутатът от Има Такъв Народ Любомир Каримански в отговор на въпрос дали инфлацията ни отдалечава от приемане на еврото.

Като цяло Еврозоната е изявила предпочитание България и Хърватия да се причислят, акцентира той, като посочи, че хърватите са по-напред от нас в процеса на приемането на еврото.

Каримански изясни, че при влизане в Еврозоната доста от транзакционните такси ще отпаднат. Това е един елементарен образец, само че той е индикативен, акцентира той.

Според него страховете на хората, че след приемане на еврото ще обеднеят, са неоснователни. Ще запазим курса на еврото 1.95583, увери Любомир Каримански. Дали ще сменяем валутния ръб с еврото, няма да има кой знае какви промени с изключение на механически, добави националният представител.

През юни 2021 година с плана на Национален проект за въвеждане на еврото в Република България, се удостовери, че целевата дата за присъединението на България към еврозоната е 1 януари 2024 година Въвеждането на еврото е планувано без временен интервал, като датата на приемане на еврото ще съответствува с въвеждането му като публична разплащателна единица.

С встъпването си в служба финансовият министър Асен Василев изиска публичен спор и осведомителна акция във връзка с Еврозоната, само че сподели убеденост, че датата за влизането на България в Еврозоната няма да се трансформира.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР