Растенията прекарват целия ден в слънчеви бани. Въпреки че се

...
Растенията прекарват целия ден в слънчеви бани. Въпреки че се
Коментари Харесай

Растенията произвеждат свой собствен слънцезащитен крем

Растенията прекарват целия ден в слънчеви бани. Въпреки че се нуждаят от светлината, с цел да фотосинтезират, несъразмерното излагане на лъчите на Слънцето може съществено да повреди тяхното ДНК и да попречи на развиването им. Как следователно защищават тучните си листа от изгаряне? Според скорошно проучване растенията създават собствен личен натурален „ слънцезащитен крем “.

Това не е съставката, с която сме привикнали да се мажем през лятото. Всъщност, съставлява микс от специфични молекули, наречени синапен естер, които растенията създават и след това изпращат към външните пластове на своите листа, с цел да образуват невидима преграда.

Изследователи от Университета Пърдю в Съединени американски щати откриха по какъв начин тези молекули блокират ултравиолетовата Б радиация, до момента в който в същото време всмукват светлината, нужна за фотосинтеза. Екипът е разпознал другите дължини на вълната на светлината, които избран вид молекули синапен етер, наречени синапоил малат, блокират, откакто е преобразувал синапоил малата от течност в газ. Впоследствие го е облъчил с ултравиолетова Б радиация с лазер. Учените откриват, че синапоил малатът може да погълне радиация от всички дължини на вълната по ултравиолетовия Б набор.

„ Растенията нормално не демонстрират признаци на вреди, нанесени от ултравиолетовите лъчи. Очевидно механизмът, който са създали, с цел да се защищават от тях, сработва извънредно добре “, разяснява биологът Гарет Дженкинс от Университета на Глазгоу във Англия, който не е взел участие в плана.

Според екипа откритието може да спомогне за основаването на растения, които са още по-издръжливи на ултравиолетови Б лъчи (особено по време на извънредно мощните жеги, които стават все по-често срещано събитие на фона на климатичните промени). При състояние че разполагат с толкоз ефикасен механизъм, не е изненадващо, че за разлика от нас растенията се нуждаят единствено от напълно фино покритие „ слънцезащитен крем “, с цел да се предпазят от изгаряне.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР