Растежът на брутния вътрешен продукт на България за последното тримесечие

...
Растежът на брутния вътрешен продукт на България за последното тримесечие
Коментари Харесай

НСИ коригира данните - растежът на БВП не е 3,5%

" Растежът на брутния вътрешен артикул на България за последното тримесечие на 2019 година е 3,1%, а не 3,5%, поправиха се от Националния статистически институт. Преди към две седмици от Българска социалистическа партия упрекнаха Национален статистически институт в операция и изкуствено завишаване на данните. Тогава от Национален статистически институт обясниха, че данните са експресни, а с по-голяма акуратност ще ги разгласят точно през днешния ден. От института допълниха, че не са политически орган и нямат интерес от операция.

Брутният вътрешен артикул за 2019 година е повишен с 3.4% по отношение на миналата година. Това демонстрират предварителните данни, изчислени като сума от данните по тримесечия, разгласи доктор Елка Атанасова, шеф на дирекция „ Макроикономическа статистика “, на конференция, която се състоя през днешния ден в Национален статистически институт. Ръстът за четвъртото тримесечие е 3.1%. Елка Атанасова изясни, че Брутният вътрешен продукт се пресмята по три метода: индустриален, способ на крайното потребление и способ на приходите. Методологията, която Национален статистически институт ползва, е една и съща за всички страни от Европейски Съюз, а изменението на данните е комуникирано с Евростат. Водещ е индустриалният способ, само че финалната/крайната оценка за Брутният вътрешен продукт е уравновесена сред методите за пресмятане на Брутният вътрешен продукт.

С предварителната оценка за 2019 година е направена проверка на данните за Брутният вътрешен продукт по тримесечия. В резултат Брутният вътрешен продукт не се трансформира доста, само че съставените елементи му по метода на крайното потребление се променят въз основата на нова информация за вноса и износа на артикули и услуги, се показва в уводната записка на известието за Брутният вътрешен продукт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР