Ръстът в цените на строителните материали увеличи себестойността на новите

...
Коментари Харесай

Сезон на скъпо строителство

Ръстът в цените на строителните материали усили себестойността на новите жилищни здания с съвсем 20%. Ако продължи може да рефлектира върху офертите продава.
Засега бизнесмените и вложителите го поемат за сметка на маржа си. Между тях предстоят тежки договаряния " кой да заплати сметката ".
Инвеститорите, които могат да си разрешат, стопират да продават на зелено, с цел да предотвратят бъдещи загуби.

За седем месеца цените на строителните материали набъбнаха с двуцифрен ритъм, невъобразим от 10 години. Строителството нараства, само че, наподобява, към този момент бизнесмените и вложителите го поемат от маржа си, и не го трансферират върху купувачите на жилища. Ако наклонността с цените на материалите обаче продължи, строителите и вложителите (когато са обособени фигури) най-вероятно ще стартират тежки предоговаряния кой какъв брой да " заплати от сметката ".

В бранша считат, че е въпрос на време тя да бъде трансферирана върху крайните купувачи. Засега те усещат повишаването единствено индиректно - по това, че някои вложители лимитират продажбите на зелено, с цел да минимилизират загуби. Това свива предлагането и в допълнение тласка жилищните цени нагоре. В същата посока и без друго работят свободните пари, негативните банкови лихви, стремежът на хората да защитят спестяванията си от инфлация, неналичието на капиталови други възможности, интензивният пазар, а и средствата от сивата стопанска система, които търсят реализация.

Не е изключено повдигането на цените на материалите да се успокои и търсенето на жилища да не остане на сегашните равнища, тъй че резултатът може и да е краткотраен.

" Най-засегнати са плановете, които към този момент са продадени на зелено, а към момента са в градеж ".

Георги Павлов, специалист по недвижими парцели Поскъпванетое действителност
" С към 18% нарастна себестойността на строителството от началото на годината по наши калкулации. И в случай че наклонността върви по този начин, оскъпяването до края й ще бъде 25% ", споделя Георги Шопов, ръководител на Националната асоциация на строителните бизнесмени в България и шеф на " Тобо груп ". Цената на арматурата се е вдигнала с 60%, на изолациите в строителството, т.е. на стиропорите - с към 40%, хидрофобният шперплат, който се употребява за кофраж и идва от Китай, също е поскъпнал с 25%. Останалите материали - приблизително с към 8%, прибавя Шопов, като отдава всичко това най-много на дефицит.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР