Ръстът в производството на електрически автомобили създава предпоставка за бъдещ

...
Ръстът в производството на електрически автомобили създава предпоставка за бъдещ
Коментари Харесай

Бумът на електромобили води до дефицит на суровини за батерии

Ръстът в производството на електрически коли основава причина за предстоящ дефицит на материали, употребявани за производството на акумулатори през идващите няколко години. Консултантска и изследователска компания Wood Mackenzie проучва най-големите опасности от възходящото търсене на първични материали за производството на литиево-йонните акумулатори. Бумът в потреблението на електрически транспортни средства през идващите три десетилетия, ще докара до обилни ограничавания за производството на литий, кобалт и никел, се отбелязва в отчета.

"Към момента доставките на литий, кобалт и никел са задоволителни, с цел да посрещнат търсенето. Въпреки това, краткосрочните пазарни цени за тези метали са намалели и това ще накара производителите да усилят предлагането си, с цел да посрещнат бъдещото търсене ", съобщи шефът на Wood Mackenzie Гавин Монтгомъри. По думите му в идващите няколко години, в условия на увеличение на производството на електрически коли, се чака търсенето на първични материали да пораства толкоз бързо, че доставчиците няма да могат да се оправят с него.

"На Земята има лимитирано количество литий, кобалт и никел, тъй че те просто не могат да бъдат задоволителни, с цел да посрещнат бъдещото търсене от страна на автомобилните производители ", отбелязва още Монтгомъри. През 2018 година международните продажби на електрически коли са се нараснали със 64% по отношение на миналата година, съгласно данни на EV-volumes.com. Wood Mackenzie чака продажбите на електрически транспортни средства да продължат да нарастват. Според анализаторите до 2025 година електрическите коли ще съставляват 7% от всички продажби на леки коли, а до 2040 година тази стойност ще доближи 38%.

Прогнозите на Joint Research Center са развиването на пазара на електрически транспортни средства да докара до недостиг на кобалт, главният съставен елемент на литиево-йонните акумулатори за коли, до 2020 година Вероятният дефицит на кобалт заплашва реализирането на проектите на доста европейски страни, измежду които Испания, Англия, Франция, Германия, Дания и Норвегия, да лимитират производството на коли с бензинови и дизелови мотори до 2030-2040 година в интерес на електрическите транспортни средства. В опит да намерят излаз от тази обстановка, автомобилопроизводителите интензивно търсят опция да основават литиево-йонни акумулатори без потреблението на кобалт.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР