Ръстът от 20% на минималната работна заплата ще направи българската

...
Ръстът от 20% на минималната работна заплата ще направи българската
Коментари Харесай

Реакциите на бизнес, синдикати и икономисти за увеличението на минималната заплата

Ръстът от 20% на минималната работна заплата ще направи българската стопанска система неконкурентоспособна, предизвестиха работодателските организации. Анализатори предвиждат покачване на безработицата. КНСБ поддържа препоръчаните нараствания с претекста, че по този начин ще се усъвършенства пазарът на труда и ще се понижи безработицата. Реакциите на бизнес, синдикати и икономисти обобщава Николай Минков.

Бизнесът не приема обявеното покачване на минималната работна заплата, тъй като не дава отговор на продуктивността на труда.

" България все още е страната в Европейски Съюз с най-високо възходящ ритъм на заплатите, тъй че нарастване на МРЗ с 20%, при покачване на продуктивността на труда с 2, опонира на всички макроикономически разбирания и учебници. Увеличението на МРЗ в пъти над продуктивността на труда води до загуба на конкурентоспособност ", счита доцент доктор Щерьо Ножаров - ръководител на БСК.

Икономисти предизвестиха, че повдигането на минималната заплата, без единодушието на бизнеса, е неточност.

" Но най-важното е, че този, който взема решение каква да бъде МРЗ, не е този който дава парите, като се изключи тези, които са заети на МРЗ в бюджета. Има някъде към 1 млн. души, които работят за себе си и те не са по контракт, с който и да е било и не могат да бъдат тествани и техните приходи да се вдигнат ", сподели Красен Станчев - икономист.

Според КНСБ страната има нужните средства за нарастване на минималната работна заплата, което ще докара и до възстановяване пазара на труда.

" Минималната заплата от 940 лева от 1 януари 2024 година е най-малкото, което българският служащ заслужава и може би следващ поклон към българския бизнес, който също регистрира 47 милиарда лв. облагаема облага за 2022 година, което е с 20 милиарда повече по отношение на 2020 да вземем за пример, 2 години по-рано ", изясни Любослав Костов - основен икономист на КНСБ.

От КНСБ припомнят, че минималната заплата не е тип обществено заплащане, натоварващо в допълнение фиска.

" Минималната работна заплата е приход от труд и това доста българи го не помнят. За да получите минимална заплата, това не е някакво благодеяние на работодателя. Вие сте си ги изработили тази пари и дори от горната страна и ви ги дават след налози и осигуровки в чист размер сега от към 600 лева ", сподели Любослав Костов - основен икономист на КНСБ.

Според някогашния обществен министър Христина Христов има риск за работните места, в случай че се изпълнят прогнозите за растеж на минималната заплата.

" Работодателят, когато този служащ е ниско дипломиран, а би трябвало да му дава още пари, които не може да проработи, той го освобождава. т.е. безработица може да се случи ", съобщи Христина Христова - някогашен обществен министър.

От КНСБ не се съгласиха.

" Ако желаеме безработицата да бъде рекордно ниска, каквато е сега и заетостта да нараства, ние би трябвало да подвигаме МРЗ и да понижаваме тази увеличаваща се разлика от междинната ", сподели още Любослав Костов - основен икономист на КНСБ.

Нарастването на минималната заплата с 50% от междинната за страната всяка година беше признато в последните дни на предходното Народно заседание с претекста, че България би трябвало да извърши европейска инструкция.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР