Растат опасенията, свързани с функционирането на Висшия съдебен съвет и

...
Растат опасенията, свързани с функционирането на Висшия съдебен съвет и
Коментари Харесай

ЕК пак ни насоли за липсата на присъди за корупция на високо ниво

Растат опасенията, свързани с действието на Висшия правосъден съвет и нуждата от решение на казуса с неговия състав. Остават и опасенията, свързани с Инспектората към Висшия правосъден съвет. Това се споделя в тазгодишния отчет на Европейската комисия за положението на върховенството на закона в Европейски Съюз. Тази година изпълнителната власт на Европейски Съюз включи и характерни рекомендации към страните членки.

Реформите в България в региона на правораздаването и антикорупцията бяха проследени за първи път от Европейска комисия по Механизма за съдействие и инспекция (МСП) и сега се следят по Механизма за господство на закона.

Правителството се е заело, в подтекста на Плана за възобновяване и резистентност на България, да сътвори ефикасен механизъм за отчетност и наказателна отговорност на основния прокурор и неговите/нейните заместници, както и правосъден надзор на решенията на прокуратурата да не образува дело, се споделя при започване на частта за България. Това би дало отговор на дългогодишни опасения, посочени в предходните издания на Доклада за върховенството на закона и в МСП.

Липсата на постоянни състезания при издигането на магистратите, съчетано с несъразмерното използване на краткотрайни премествания, рискува да даде отражение върху тяхната самостоятелност. Отчита се, че законодателна промяна е премахнала профилираните правосъдни органи, като в същото време тя планува преназначаване на съответните магистрати в елементарните съдилища и прокуратури, с гаранции за отбрана на правосъдната самостоятелност и процесуалните права.

Остават обаче провокациите в региона на цифровизацията на правораздаването.

Административното правораздаване продължава да се показва добре във връзка с своята успеваемост.

Антикорупционната комисия пък продължава да извършва активността си, като се плануват промени, ориентирани към нейното преструктуриране за възстановяване на потенциала й за следствие на случаи на корупция.

Все още липсват солидни резултати от дефинитивни присъди по каузи за корупция на високо равнище.

Лобирането и отбраната на лицата, подаващи сигнали за нередности, към момента не са вярно контролирани, макар че има проекти за справяне с това, акцентират от Европейска комисия. По време на пандемията от COVID-19 бяха разпознати характерни за бранша корупционни опасности като ръководство на бюджетни средства и контролни действия, в това число публични поръчки.

Що се отнася до свободата и плурализма на медиите, правната рамка, учредена на набор от конституционни гаранции и законодателни ограничения, подсигурява свободата на изложение и публицистичната самостоятелност. Липсата на ясна регулаторна рамка, която да подсигурява бистрота при разпределянето на държавна реклама, остава мотив за безпокойствие, макар някои ограничения са подхванати за възстановяване на прозрачността. Що се отнася до прозрачността на медийната благосъстоятелност, не престават размислите за по-ефективно използване на отговорностите. Съществуват правни гаранции във връзка с независимостта на публичните медии, само че наподобяват незадоволителни.

Докладът регистрира, че професионалната среда на публицистите леко се е подобрила от предходната година, само че проблеми като достъпа до социална информация, изискванията на труд и стратегическите правосъдни каузи остават.

Комисията предлага България да извърши следното:

• Да подсигурява навременни естествени надпревари за издигането на съдии, с цел да бъде избегнато дълготрайното им пренасяне за заемане на вакантни постове. Трябва да бъдат взети поради европейските стандарти за командироването на съдии;

• Да извърши законодателни ремонти, ориентирани към усъвършенстваното действие на Инспектората към Висш съдебен съвет и отбягване на риска от политическо въздействие, най-много посредством замесването на правосъдни органи в избирането на членовете му;

• Да предприеме стъпки за адаптиране на съставянето на Висш съдебен съвет, като вземе поради европейските стандарти за правосъдните съвети;

• Да продължи с използването на ограничения за подобряването на интегритета на характерни браншове от държавната администрация, в това число във връзка с полицията и правосъдната система;

• Да подсигурява, че институционалните промени в антикорупционната комисия и профилираните правосъдни управляващи ще доведат до усъвършенствана успеваемост на следствията и задоволително преследвания и дефинитивни присъди за корупция по високите етажи;

• Да усъвършенства прозрачността при разпределянето на държавните реклами, най-много при тези, контрактувани посредством медиатори като медийните организации.

Европейска комисия акцентира, че тези рекомендации са в допълнение към припомнянето на уговорките, поети според Националния проект за възобновяване и резистентност, свързани с избрани аспекти на правосъдната система и рамката за битка с корупцията, и оставащите задължения по Механизма за съдействие и инспекция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР