Ръстът на заплатите изостава спрямо ръста на инфлацията за юни

...
Ръстът на заплатите изостава спрямо ръста на инфлацията за юни
Коментари Харесай

Икономист:След септември цените ще се успокоят

Ръстът на заплатите изостава по отношение на растежа на инфлацията за юни месец с към 3%. Това сподели икономистът Стоян Панчев по Нова телевизия.

В България има субсидирана сила за потребителите. „ В същото време, в случай че ще се прави обществена политика, тя би трябвало да е съответно ориентирана към хората, които имат потребност ", акцентира Панчев. Отстъпката от 25 стотинки на литър от всеобщите горива по думите му е в някаква степен регресивна мярка, счита той.

Нулевото Данък добавена стойност върху хляба има резултат на понижаване на инфлацията, само че цените на енергоносителите непрекъснато вървят нагоре. „ Ако се търси някакъв по-широк резултат, би трябвало понижението на Данък добавена стойност да е за по-голяма част от потребителската кошница, освен за хляба ", безапелационен е Панчев.

Прогнозата му е, че след септември цените ще се успокоят. „ Дори е допустимо понижаване на растежа на цените, което не значи, че ще спаднат цените, просто темпът им на увеличение ще е по-малък. Това е поради така наречен базов резултат и настъпващата криза. Темпът на утежняване на финансовото положение на средностатистическия българин ще се забави ", счита икономистът.

Лошата прогноза обаче е, че в по-дългосрочен проект се чака да има един десетгодишен интервал на повишена инфлация. „ Ще има в допълнение затваряне на бизнеси, загуба на работни места, в допълнение закъснение на приходите, което ще накара политиците, и то главно в Западна Европа, в огромните страни с огромни централни банки, да пожелаят още веднъж да се разпусне паричната политика, което ще докара до нов скок на инфлацията. Когато доста стопански системи доближат едно равнище на задлъжнялост, множеството страни би трябвало да минат през някаква форма на механически банкрут. Най-лесния метод е това да стане с дълготрайна инфлация ", предвижда той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР