Ръстът на заплатите е двойно по-голям в някои сектори, показват

...
Ръстът на заплатите е двойно по-голям в някои сектори, показват
Коментари Харесай

Заплатите с двойно по-голям ръст в някои сектори

Ръстът на заплатите е двойно по-голям в някои браншове, демонстрират данни на Министерство на финансите, оповестени в Месечния преглед на българската стопанска система.

През първите три месеца на годината, компенсацията на един нает се увеличи с двуцифрен ритъм от 15% в номинално изражение. Ускорение на приходите се наблюдаваше в дейностите от бранш индустрия (24.4%).

В строителството и услугите растежът на индикатора остана релативно по-нисък (10.2% и 11.5%, съответно).

От началото на 2022 година продуктивността на труда и приходите продължиха да се покачват ускорено, основно по линия на индустрията. През първото тримесечие на 2022 година, действителната продуктивност на труда общо в стопанската система набъбна с 3.3% на годишна база, а в индустрията – с 14%.

Отрицателни темпове бяха регистрирани в строителството (-14.1%) и част от дейностите в бранша на услугите като недвижими имоти; спорт, просвета и развлечения и професионални и административни действия, се показва в месечния преглед.

Доклад: Заплатите в България са по-ниски

Наблюдаваната възходяща наклонност на компенсацията на един нает над растежа на продуктивността на труда способства за увеличение на номиналните разноски за единица труд (НРТЕП) с 11.5% на годишна база.
 istock istock
Динамиката на действителните разноски за труд на единица продукция обаче остана негативна (-3.8%), в следствие от мощния позитивен принос на по-високите цени върху номиналния напредък на брутната добавена стойност, написа в разбора.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР