. Рано сутринта на 4-ти септември в 04:26 ч. българско

...
. Рано сутринта на 4-ти септември в 04:26 ч. българско
Коментари Харесай

УСПЕХ: Мисията Солар Орбитър на ЕКА и НАСА посети Венера!

.

Рано сутринта на 4-ти септември в 04:26 ч. българско време автоматизираната междупланетна станция на ЕКА и НАСА “Солар Орбитър ” прелетя сполучливо край Венера, събирайки скъпи данни за взаимоотношението сред венерианската атмосфера и слънчевия вятър. Но малко преди визитата, Слънцето бомбардира галактическия уред със заредени частици!

Въпросното коронално изхвърляне на маса е било записано на 30-ти август. Макар че сходно събитие елементарно може да повреди и да извади от строя неестествен сателит или междупланетна задача, “Солар Орбитър ” е проектирана да устоява на потока слънчеви частици. Нещо повече – автоматизираната станция може и да ги учи, с изключение на да се пази от тях. И в действителност, “Солар Орбитър ” е в чудесно положение и всички системи на борда работят обикновено, само че същото не може да се каже за Венера. Короналните изхвърляния на маса унищожават венерианската атмосфера и издухват газовете ѝ към галактическото пространство.

Напомням на читателите, че задачата на “Солар Орбитър ” е да следи Слънцето от близко и да учи слънчевите полюси. За тази цел орбитата ѝ е особено подбрана да е в резонанс с Венера, което значи, че автоматизираната междупланетна станция минава край планетата един път на всеки няколко обиколки към звездата ни. Прелитанията на “Солар Орбитър ” край Венера оказват помощ на роботизирания уред да трансформира скоростта си или наклона на орбитата.

Посещението на 4-ти септември бе третото от началото на задачата, като “Солар Орбитър ” мина на 6 000 километра от венерианската повърхнина. Ръководството на полета ни осведоми, че всичко е протекло по проект. Макар че част от приборите трябваше да бъдат изключени, други събираха скъпа научна информация за пространството към Венера, където слънчевият вятър се сблъсква с нейната атмосфера. Учените споделят, че получените данни ще оказват помощ да пазиме астронавтите по-добре от слънчевите лъчения по време на техните дълготрайни експедиции, както и да разбираме и опазваме нашата лична Земя.

За повече информация: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР