Рано е да се правят прогнози за резултатите от изборите,

...
Рано е да се правят прогнози за резултатите от изборите,
Коментари Харесай

Атанас Радев, политолог: Разговорът в следващото Народно събрание ще бъде за регулаторите

Рано е да се вършат прогнози за резултатите от изборите, тъй като всяко социологическо изследване е моментна фотография на настройките на хората. Това разяснява в предаването „ Кой приказва “ на Дарик радио социологът и създател на организация „ Насока “ Елена Дариева. Тя разяснява, че към момента много хора се двоумят в избора си.

„ Предстои да разберем какви ще бъдат измененията, които ще настъпят в настройките на гласоподавателите. Все още има огромен брой хора, които се двоумят в избора си – едните дали да гласоподават, другите за кого да гласоподават. Първите най-често изобщо не излизат да гласоподават, само че за вторите акцията е значима.

На изборите през април предходната година до последно имахме висок дял на хора, които отложиха решението си кого да поддържат и те бяха 15% “, изясни Дариева.
„ Следващият парламент ще бъде фрагментиран “
„ Имаме една обстановка, в която нямаме мощна политическа мощ, тази обстановка към този момент е надживяна. Имаме няколко политически обединения, които са със съизмерима електорална тежест. Това допуска, че на 10 юни тези партии ще би трябвало да седнат на една маса “, добави социологът в коментар на персоналните нападки сред политиците.

„ Ние все по-често ще вървим на избори, при мощна фрагментация и при тази поляризация, която се следи в българското общество, това е предстоящо и обикновено “, сподели още Елена Дариева.
„ Липса на визия и стратегически цели “
Според политолога Атанас Радев измененията в Конституцията са били прибързани за сметка на тематиката с мандатите на регулаторите.

“Нямаме визия и стратегически цели за значимите неща пред страната. Говорейки си някак си в подтекста за смяна, може би избързахме с измененията в Конституцията. Промените в Конституцията няма да им дадат някакъв резултат на същинска смяна. Може би диалогът, който стартира да тече в границите на предизборната акция и в границите на 50-то Народно заседание, ще бъде разговорза регулаторите.

Защото регулатор са в действителност тези, които действително извършват промени и е хубаво, че се повдигна този диалог малко обществеността да огледа какво се случва и там, тъй като ние в огромна степен се занимаваме с кой е министърът и изпускаме точно тези хора, които към този момент карат съвсем втори мандат. Въпросът е по какъв начин тези органи пазят обществения интерес ”.

“С измененията в Конституцията и болшинството, което се образува - ГЕРБ “Продължаваме смяната ” и Движение за права и свободи, някак си това опорочи ПП-ДБ, тъй като подходиха със стратегическия диалог за промени в Конституцията и изтърваха оперативния, а той щеше да докара до забележими промени ”, разяснява още политологът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР