Ранните зеленчуци могат да бъдат чудесен начин да стартирате градината

...
Ранните зеленчуци могат да бъдат чудесен начин да стартирате градината
Коментари Харесай

Правила за отглеждане на ранни зеленчуци

Ранните зеленчуци могат да бъдат превъзходен метод да стартирате градината си и да получите пресни артикули по-рано, в сравнение с по-късно. Отглеждането на зеленчуци при започване на сезона обаче изисква някои специфични съображения и обмисляне.

Ето някои правила, които би трябвало да имате поради, когато отглеждате ранни зеленчуци.

Започнете с верните култури за ранни зеленчуци

Някои зеленчуци са по-подходящи за ранно засаждане от други. Потърсете зеленчуци, които са издръжливи и могат да понасят по-ниски температури, като грах, спанак, маруля, зеле и репички. Тези култури могат да бъдат засадени незабавно щом земята може да се обработи напролет, а някои даже могат да бъдат засадени в края на зимата, в случай че живеете в мек климат.

Подгответе почвата за ранни зеленчуци

Преди да засадите вашите ранни зеленчуци, уверете се, че почвата ви е добре дренирана, рохкава и богата на органични субстанции. Внесете компост или добре угнил оборски тор в почвата, с цел да подобрите нейната конструкция и изобилие. Може също да желаете да добавите тор с постепенно освобождение, с цел да помогнете на вашите растения да стартират мощно.

Пазете от заледяване за ранни зеленчуци

Ранните зеленчуци са податливи на вреди от заледяване, което може да настъпи даже след последната дата на заледяване във вашия регион. За да отбраните растенията си, покривайте ги с одеяла, платна или други леки материали в студените нощи. Можете също по този начин да употребявате покривала за редове, които са направени от лека, дишаща материя и могат да бъдат наметнати върху вашите растения, с цел да ги предпазят от заледяване и вредители.

Осигурете задоволително светлина за ранни зеленчуци

 Ранни зеленчуци

Повечеторанни зеленчуци се нуждаят от най-малко шест часа слънчева светлина дневно, с цел да порастват вярно. Уверете се, че градината ви е на място, което получава задоволително светлина, и обмислете потреблението на отразяващи повърхности като бяла пластмаса или алуминиево фолио, с цел да увеличите количеството светлина, което вашите растения получават. Ако стартирате семена на закрито, използвайте лампи за развъждане, с цел да сте сигурни, че вашите разсад получават задоволително светлина.

Поливайте поредно на ранните зеленчуци

Ранните зеленчуци се нуждаят от непрекъсната влага, с цел да порастват вярно. Поливайте растенията си щедро един път или два пъти седмично, според от метеорологичните условия, и се уверете, че почвата остава отмерено влажна. Избягвайте поливането от горната страна, което може да насърчи болестта и да аргументи увреждане на вашите растения.

Следете за вредители и заболявания по ранните зеленчуци

Ранните зеленчуци са по-уязвими към вредители и заболявания, в сравнение с по-късните култури, тъй че е значимо да наблюдавате растенията си постоянно и да предприемете дейности, в случай че забележите проблеми. Внимавайте за постоянно срещани вредители при започване на сезона като листни въшки, охлюви и червеи и използвайте органични способи като ръчно бране, инсектициден сапун и диатомит, с цел да ги контролирате. Редувайте вашите култури всяка година, с цел да предотвратите натрупването на заболявания, пренасяни от почвата.

 Oтглеждане на ранни зеленчуци

Следвайки тези правила, можете сполучливо да отглеждате ранни зеленчуци и да се наслаждавате на пресни артикули по-рано през сезона. Приятно градинарство!

Вижте още кои зеленчуци да отглеждате на балкона.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР