Ръководството на Софийска градска прокуратура даде брифинг пред медиите относно

...
Ръководството на Софийска градска прокуратура даде брифинг пред медиите относно
Коментари Харесай

Разкриха още подробности около аферата „Хемус“

Ръководството на Софийска градска прокуратура даде брифинг пред медиите по отношение на досъдебното произвеждане, известно измежду обществеността като делото „ Хемус “.
„ Предметът на следствието по това досъдебното произвеждане е в доста по-голям размер и не включва само активността на обвинения, който все още е притеглен към наказателна отговорност. Разследва се още активността на доста физически и юридически лица, за които има данни на съпричастност при прехвърлянето на паричните средства от първичното комерсиално сдружение, адресат на средствата, през медиаторите (т.нар. Фирми-бушони) и до вероятните крайни получатели “, уточни представителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

От думите й стана ясно, че с изключение на за пране на пари, прокуратурата следи и още едно следствие - за данъчно закононарушение.

От прокуратурата показаха, че досега в хода на следствието по делото са осъществени голям брой дейности по събиране и инспекция на доказателства. Като това е осъществявано персонално от наблюдаващите прокурори, вследствие на което са открити значими условия, свързани с придвижването на паричните средства.

„ Следва да се означи, че тези условия не бяха открити от органите на Министерство на вътрешните работи при тяхната работа, макар че на същите от месеци е предоставено следствието. Нещо повече - в границите на следствието обвиненият три пъти е отказал да даде пояснения пред органите на Министерство на вътрешните работи и в частност пред органите на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП), а в границите на разпит пред наблюдаващите прокурори е изказал подозрения по отношение на работата на чиновници от ГДБОП. Едва на 21 декември при разпит, извършен от наблюдаващите прокурори в постройката на СГП и в наличието на бранител, обвиненият даде обстойни пояснения, като уточни данни за съответни физически лица, търговски сдружения и места, които имат отношение към вероятно осъщественото закононарушение. В рамките на разпита той изиска преустановяване на досъдебното произвеждане против него, като категорично съобщи, че не се признава за отговорен “, уточни Петрова.

На 22 декември наблюдаващите прокурори разпитаха обвинения в наличието на неговия бранител и пред арбитър от Софийски градски съд (СГС) с оглед закрепване на обясненията му. При разпита пред арбитър обвиненият удостовери обясненията, които даде предния ден пред наблюдаващите прокурори, добави представителят на прокуратурата.

„ СГП е длъжна да обясни, че и до този миг органите на Министерство на вътрешните работи не са дали никаква информация пред наблюдаващите прокурори по отношение на придвижването и местонахождението на паричните средства, включително и за това къде биха могли да са трансферирани сумите след прекосяването им през така наречен „ фирми-бушони “. От органите на Министерство на вътрешните работи не са предоставяни данни и по отношение на вероятното лице или лица, както и юридически такива, които може да се преглеждат като възможен краен адресат на инкриминираните парични средства “, уточни Петрова.

Лично от наблюдаващите прокурори са осъществени и не престават да се правят и други дейности за събиране и инспекция на доказателства, в това число за определяне на декларираните от обвинения условия, който дава частични пояснения по отношение на място, на което е оставил инкриминираните финансови средства. В тази връзка прокурори от СГП са направили следствен опит с присъединяване на обвинения и в наличието на неговия бранител, с оглед уточняване и инспекция на обясненията му и в частност придвижването на паричните средства, обясниха от прокуратурата.

Прокуратурата ще призове министъра на вътрешните работи Бойко Рашков като очевидец по делото " Хемус ". Това заяви представителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова. А мотив за призоваването на министър Рашков е негово изявление пред Българското национално радио на 23 декември и цитира буквално неговите думи: „ За мен не е загадка къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес следя реакциите на някои хора, които живо се интересуват и надали не чакат по ефира да кажа до каква степен сме стигнали, да подхващат едни дейности, едни куфари... и да заминат я за Дубай, я за някъде другаде ”.

„ От казаното следва, че вътрешният министър разполага с съответна информация за методите на трансфериране на финансовите средства, както и за местонахождението им, а так също и за крайните им получатели, въпреки тази информация да не е докладвана от ГДБОП в СГП ”, сподели Петрова и добави, че тези условия имат освен публично значение, само че са значими и за следствието.

Разследването по делото продължава, като се правят дейни дейности персонално от наблюдаващите прокурори.

„ Във връзка със случая подсещаме, че върху наблюдаващите прокурори по делото „ Хемус “ бе оказан по невиждан метод непозволен напън от страна на шефа на ГДБОП, за което на 23 декември Софийска районна прокуратура (СРП) осведоми, че е повдигнала обвиняване за опит за склоняване на прокурор да наруши свое служебно обвързване по отношение на правораздаването. В тази връзка СГП прецизира, че желаното от страна на чиновници на Министерство на вътрешните работи реализиране на съглашение с обвиненото лице на този стадий от следствието не е правно регламентирано. Според българското законодателство съглашението в наказателния развой има силата на присъда и то следва да бъде утвърдено от съд. Нещо повече, по неприемлив за правовия ред метод от наблюдаващите прокурори бе желано да променят обвиняването против единствения за момента притеглен като обвинен по досъдебното произвеждане по метод, който би изключил търсенето на наказателна отговорност от същия, наложената му от първоинстанционния съд мярка за неотклонение „ домакински арест “ да не бъде протестирана, както и да му се анулира възбраната да напуща страната. След като прокурорите от СГП отхвърлиха да изпълнят ултимативните претенции на върховен полицейски чиновник, все още обвинямият Б.К. е с наложена от Апелативен съд – София непрекъсната мярка за неотклонение „ задържане под стража “, допълниха от прокуратурата.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР