Ръководството на Прокуратурата на Република България оцени декларацията като грубо

...
Ръководството на Прокуратурата на Република България оцени декларацията като грубо
Коментари Харесай

Четворната коалиция поиска оставката на Иван Гешев

Ръководството на Прокуратурата на Република България оцени декларацията като жестоко посягане над върховенството на правото
Управляващата коалиция излезе със специфична декларация от трибуната на Народното събрание, в която беше поискана оставката на основния прокурор Иван Гешев.

„ Управляващото болшинство – „ Продължаваме Промяната “, „ Българска социалистическа партия за България “, „ ИТН “ и „ Демократична България “, прикани в декларация Гешев да подаде оставка. Тя бе прочетена от Андрей Гюров, ръководител на ПГ „ Продължаваме Промяната “. Той уточни редица претекстове за настояването, последваха бурни овации в залата.

„ Коалицията, като регистрира, че систематичната ерозия на правотата се дължи на корупцията по високите етажи на властта, като взе поради, че статутът и функционалностите на основния прокурор се разграничават от Европейски Съюз, като регистрира констатациите на институциите на Европейски Съюз - редица отчети, угриженост за корупция по високите етажи, след абсурда „ Апартаментгейт “, аферата с къщите за посетители, Росенец, като регистрира кардиналната позиция в Националния проект за възобновяване и резистентност, като взе поради рекомендациите на Венецианската комисия, като регистрира ниските равнища на доверие в основния прокурор и всеобщите митинги, като регистрира бездействието на Прокуратурата за корупция по високите етажи, което докара до наказания по „ Магнитски “, като регистрира въпросът „ 8-те джуджета “, банкрутът на КТБ, като регистрира изборното активиране на управлението на Прокуратурата, като обръща внимание на редица политически изявления на основния прокурор, като акцентира корист с власт и нахлуването в президентството, като акцентира, че Специализираната прокуратура изиска СРС за опозиционни водачи и жители, като отбелязва, че във Висш съдебен съвет е поискано освобождение на основния прокурор, в българската прокуратура работят и доста почтени експерти, като регистрира, че към сегашния миг липсват други механизми, призоваваме основния прокурор на Република България да подаде оставка, като по този метод поеме отговорност за своите дейности и даде опция на българската прокуратура да реализира пълноценно конституционните си функционалности, отбрана на обществения интерес, върховенството на правото и правата и свободите на жителите “, съобщи Андрей Гюров, ръководител на ПГ на Политическа партия.

Гюров означи и подслушването и побоите на протестиращи и публицисти по време на летните митинги от 2020 година.

Минути по-късно от пресслужбата на Прокуратурата изпратиха до медиите позиция по поисканата оставка. В нея се споделя:

„ Ръководството на Прокуратурата на Република България прави оценка като извънредно недопустимо и жестоко посягане над върховенството на правото и независимостта на правосъдната власт, политическата декларация, показана на 14.01.2022 година в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се употребява трибуната на българския парламент.

Този политически акт е образец за директно нарушение на разделянето на управляващите, обезпечено от Конституцията на Република България. Политическата декларация изцяло удостоверява, неведнъж изразените от управлението на Прокуратура на Република България, в това число и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на Европейски Съюз, Англия и Съединени американски щати, опасения за растящия у нас риск от съществено и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от правосъдната власт и трайно оттегляне от водещия принцип в Европейския съюз за господство на правото.

Ръководството на Прокуратура на Република България счита, че показаната декларация има напълно политически темперамент. Единствената цел на същата е опит за отклонение на публичното внимание от действителните обществени, стопански и здравни проблеми, пред които са изправени българските жители. “
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР