Ръководството на НАТФИЗ организира столичната премиера на Лазар и Иисус,

...
Ръководството на НАТФИЗ организира столичната премиера на Лазар и Иисус,
Коментари Харесай

НАТФИЗ чества двама видни режисьори с премиера на Лазар и Иисус

Ръководството на НАТФИЗ провежда столичната премиера на " Лазар и Иисус ", по едноименния роман на Емилиян Станев, на 11 май от 19 ч. на огромната сцена на Театър НАТФИЗ. Входът е свободен. Постановка и театрален вид - Иван Добчев, композитор - Асен Аврамов, сценография - Елена Иванова, костюми - Сузи Радичкова, видео - Димитър Сарджев, взе участие класът на проф. Иван Добчев.

Представлението се посвещава на 75-годишнините на проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев. Спектакълът е копродукция с Драматично-кукления спектакъл " Константин Величков " в Пазарджик, на чиято сцена се състоя премиерата на 19 април.

Проф. Иван Добчев показва спектакъла:

" Този театър се оттласква от гностически, апокрифни текстове. Това са текстове, които се отклоняват от канонизираните евангелски сюжети, само че по своя дух и темперамент утвърждават всъщност истината, проповядвана от каноничните трудове. Гностиците настояват, че Бог се е разтворил в Творението си. Образът му е във всичко сътворено - можеш да го откриеш под камъка, в разцепеното дърво. " За хората са забележими облиците, само че Светлината в тях е скрита в облика на светлината... даже да се открие, Неговият облик е прикрит от Неговата светлина. "

Нашият Лазар, захласнат от своите паднали ангели, се домогва до това просветление - в неговата молитва текстът на Давидовия псалм " Докога, Господи, ще се криеш... " се трансформира в непосредствена молба на прозрелия тайната и неутолим да види и влезе в Царството небесно.

Пътят към това Царство е изпълнен с огромни тествания, изкушения, пропадания, които дружно с Лазар ще преминем, с цел да стигнем до неговата нирвана: " Ако извършите това, което е отдясно, като това, което е отляво и това което е отляво, като това, което е отдясно, това, което е от горната страна, като това, което е изпод, това, което е след, като това, което е преди, когато извършите двете едно, когато сторите вътрешното външно, а външното вътрешно, когато извършите мъжа и дамата едно, тъй че мъжът да не бъде мъж, нито дамата жена, когато извършите очи наместо око, крайник - наместо крайник, облик - наместо облик, тогава ще влезете... ще видите. "

Вярвам, че това пътешестване ще ви помогне да откриете или най-малко да усетите блаженството на огрян от Светлината. "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР