Ръководството на Държавата консолидационна компания (ДКК) ще сезира днес прокуратурата

...
Ръководството на Държавата консолидационна компания (ДКК) ще сезира днес прокуратурата
Коментари Харесай

ДКК ще сезира днес прокуратурата за състоянието на Кинтекс

Ръководството на Държавата консолидационна компания (ДКК) ще сезира през днешния ден прокуратурата за част от констатациите, изнесени в отчет от инспекция на положението на " Кинтекс ". Това заяви на конференция Смиляна Нитова, изпълнителен шеф на ДКК.

Досега остарялото управление и изпълнителният шеф на " Кинтекс " Александър Михайлов не са показали годишен финансов доклад на сдружението, нито сходен доклад за първото тримесечие на тази година, сподели Нитова. Вчера новият Съвет на шефовете на свое съвещание е приел и двата доклада. Според тези доклади облагата на сдружението за първото тримесечие на годината е към 17 пъти по-малка по отношение на същия интервал на предходната година.

Съветът на шефовете на ДКК е упълномощил на Съвета на шефовете на " Кинтекс " да направи инспекция на положението на сдружение и да показа отчет от тази инспекция.

Във връзка с изнесени лъжи от някогашния изпълнителен шеф на " Кинтекс " Александър Михайлов във връзка с изказванието му, че той е сключил доста преференциален контракт за сдружението за 42 млн. евро за експорт на специфична продукция, подобен не е открит в сдружението, сподели Нитова, която цитира резултати от отчета.

Досега са сключвани контракти за активност, която дублира активността на чиновници от сдружението, добави тя. Има и контракти, които преповтарят избрана активност, става дума за припокриване активността на един цивилен контракт с различен подобен настоящ. По думите на Нитова очевиден е казусът с агентски контракт – контракт за посланичество, като там са платени над половин милиона $ за активност, която е осъществена преди сключването на този контракт. Тя добави, че за едни ден - на 20 февруари тази година, е подписан договорът, съглашение към него и проформа е показана фактурата от другата страна и в едноседмичен период е платена посочена сума.

При инспекцията е открито, че всички контракти, сключвани за 6 месеца обратно, не са докладвани в Съвета на шефовете. От това следва изводът, че Михайлов е управлявал еднолично сдружението и не е спазвал разпоредбите на Устава, контракта за ръководство и разпоредбите за работа на Съвета на шефовете и не е уведомявал управление на ДКК за подписаните контракти, съобщи Нитова.

Друг по думите й очевиден случай от работата на остарялото управление на " Кинтекс " е обвързван с това, че " през този интервал има отвод в Египет от представителството на ВМЗ от " Кинтекс "  и е трансферирано на частна компания БИМ, където Михайлов е били на управителна служба.

Самият факт, че се трансферира посланичество на държавно сдружение от държавно сдружение на частна компания, в която Михайлов е бил част от оперативното управление на тези компания, и то на сдружения, които са в една система - на военно-промишления комплекс, е индикативен, добави тя.

В отговор на въпрос Анита Великова, ръководител на Съвета на шефовете на " Кинтекс " сподели, че не разполага с информация дали предходното управление на сдружението е изнасяло оръжие за Украйна, само че добави, че ще бъде направена инспекция по този въпрос.

В отговор на въпрос за ВМЗ-Сопот от Нитова удостовери, че сдружението не е платило дължимия държавен дял, макар че документално при започване на май управлението е било известено за дължимия размер и период на заплащане. Общият размер на дължимия дял за интервала 2017 - 2021 година е 54,8 млн. лв..

На 3 юни управлението на ДКК взе решение за промяна на борда на ВМЗ-Сопот. Тогава вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова посочи три аргументи за промяната на управлението на сдружението - влошено финансово положение, отвод да се заплати държавен дял и ликвидация на имущество зад тила на принципала, без да е известено управлението на ДКК.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР