Хиляди етнически арменци бягат от спорната територия на Нагорни Карабах, след като Азербайджан си възвърна контрола

...
Ръководството на 120 000 арменци, които наричат ​​региона дом, казаха
Коментари Харесай

Ръководството на 120 000 арменци, които наричат ​​региона дом, казаха на Ройтерс, че не искат да живеят повече там, защото се страхуват от преследване и етническо прочистване.< /p>Изображение: Бежанци от региона Нагорни Карабах пристигат в център за временно настаняване в град Горис, Армения

„Никой няма да се върне обратно – това е“, Анна Агопян, която стигна до Горис, граничен град в Армения , каза пред информационната агенция. „Мисля, че темата за Карабах приключи завинаги.“

„Оставих всичко там“, каза Србухи, разплакана майка на три деца, докато държеше малката си дъщеря.

Докато семействата товареха вещите си в автобуси и камиони, етнически арменски служители в региона казаха, че се правят приготовления - включително безплатно гориво - за онези, които искат да напуснат територията.

Нагорни Карабах е спорна област, заобиколена от територия, която до голяма степен се контролира от Азербайджан, и е гореща точка от края на Съветския съюз.

Протести в Армения въпреки прекратяването на огъня

САЩ и ЕС изразиха „дълбока загриженост“ за арменците в Нагорно- Карабах, който е международно признат като част от Азербайджан, но е бил под арменски контрол.

Повече от 6000 души загинаха във война преди три години, при която Азербайджан си възвърна части от региона и околните територии, които са били под Арменски контрол от 1994 г.

Азербайджан претендира за пълен контрол над планинския регион, след като започна военна операция миналата седмица след месеци на напрежение.

Прочетете още световни новини:
Бос на мафията арестуван след 30 години бягство почина
Полицията идентифицира тялото на жена, намерено в алигатор
Симон Байлс „с разбито сърце“, след като чернокожо момиче отказа медал

Азербайджан предприе нападение срещу спорен регион

Той каза, че е започнал своя офанзива часове, след като се твърди, че четирима войници и двама цивилни са били убити при експлозии на противопехотни мини на територията.

Армения отрече нейни войски или оръжия да са били в региона и каза, че твърденията за противопехотни мини и саботаж са неверни.

< p>Десетки загинаха в дните на боевете, последвали преди да бъде договорено прекратяване на огъня.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР