Ръководствата на политическите партии в парламента седнаха на разговори за

...
Ръководствата на политическите партии в парламента седнаха на разговори за
Коментари Харесай

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС обсъждат конституционни промени, затвориха вратите

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание седнаха на диалози за конституционните промени. Участва и правосъдният министър Атанас Славов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите Радомир Чолаков, Десислава Атанасова и Рая Азарян съставляват най-голямата групировка. Христо Иванов, Надежда Йорданова, Атанас Атанасов, Кирил Петков и Никола Минчев пък са от ПП-ДБ. Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски от Движение за права и свободи също пристигнаха.
-->
" Темите са за консултиране на гаранциите, че ще можем да организираме промените. Една от тематиките - да уточним пътна карта, по какъв начин ще протече промяната за Конституцията и другите нейни детайли ", сподели първоначално съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

" Да уточним обособените детайли на процеса. Обхватът на конституцинните промени, методът, по който ще бъдат прокарани в Народното събрание, времето, актуалният състав на Висшия правосъден съвет не би трябвало да избира нов основен прокурор ", добави Иванов.

" Има три разнообразни оферти и би трябвало да се разберем какво ще решим и изберем. Лидерската среща през днешния ден е за това - стартира ли конституционната комисия да работи и ще подсигуряваме ли конституционната смяна или ще търсим и други партии за поддръжка от 180 гласа ", съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

" Оттук-нататък обаче стартират някакви съответни дребни неща. Всеки един от нас декларира, че има план за промени в Конституцията. Ние от Движение за права и свободи декларирахме, че можем да седнем и да обсъдим. Това беше преди година и половина. Нека да проведем диалог, в който да търсим единодушията, а не разликите и опълчването ", прикани водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Той означи, че година и половина по-късно към този момент са на стадия, в който да стартираме да приказват между тях на база на съответни хрумвания за промяна. " Като приказваме за правосъдна промяна, всеки тук доста ясно знае, че не е дост единствено да създадем промени в конституцията, само че без това няма по какъв начин да се направена съдържателна цялостна правосъдна промяна. Нашият апел е за открит разговор на основата, на който да търсим единодушията, а не разликите ", приключи Карадайъ преди трите партии да продължат диалога си без наличието на медиите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР